Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyémánt formájában csempészik ki a korrupciós pénzt Magyarországról?

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyarországra érkező uniós pénzek elsikkasztásával kapcsolatos újabb történet kezd kibontakozni a mai Magyar Nemzet hasábjain. A lap arról ír, hogy az FBI tanúvédelmi programjának védelmét élvezi egy magyar férfi, aki az amerikai hatóságok gyanúja szerint az elmúlt években szerepet vállalt abban a folyamatban, amelynek során három-négy milliárd euró eltűnt a magyar bankrendszerből, hogy aztán arab és ázsiai országok bankrendszerében kössön ki. A férfit a lap szerint pénzmosás gyanújával a magyar hatóságok is keresik, kihallgatni eddig mégsem szerették volna.

Az FBI gyanúja szerint a Magyarországra érkező európai uniós költségvetési pénzek egy részét kémfilmbe illő úton juttatták ki az országból. Az összeget néhány milliós részletekben, jellemzően az MKB-ból, vagy más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel, majd az arab világ párhuzamos bankrendszerén, az úgynevezett havalán keresztül vitték külföldre úgynevezett futárok, gyémánt formájában – az informális valutaként működő gyémánt ugyanis könnyen szállítható és nehezen lekövethető. A pénz végül közel-keleti vagy szingapúri számlákon kötött ki.

Az amerikai hatóságok azt sejtik, hogy a tisztára mosott pént aztán „arab befektetések” formájában, strómanokon keresztül érkezett vissza Magyarországra: luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároltak belőle.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az amerikaik a tanúvédelmi programban részt vevő férfi vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de a magyar hatóságok azt válaszolták, nem találtak semmilyen, bűncselekményre utaló nyomot. A tengerentúli hatóságok egyébként azért is érdeklődnek a történet iránt, mert a nemzetközi terrorizmust is ezen a pénzügyi megoldáson keresztül finanszírozzák, így ugyanis a banki vonal megszakad, a pénz útja és tulajdonosa pedig sokkal nehezebben felfedhető.

A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt írja, az amerikai hatóságok felajánlották magyar kollégáiknak, hogy hallgassák ki a férfit, ők azonban eddig nem éltek a lehetőséggel. Ami azért is különös, mert a férfit a magyar hatóságok is körözik, jelentős pénzmosás gyanújával. A lap négy nappal ezelőtt megkérdezte az ügyészséget, miért nem hallgatták eddig k a férfit, de választ nem kaptak.

A Magyar Nemzet az MKB-nál is érdeklődött arról, hogy az utóbbi három évben hány alkalommal vettek fel egy összegben 250 ezer eurót, vagyis csaknem nyolcvanmillió forintot meghaladó összeget, de eddig a banktól sem kaptak választ.

A férfivel egyébként a Magyar Nemzet egyik munkatársa személyesen is találkozott, ő azonban nem akart nyilatkozni.

(MNO)