Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koalíciós kormányzást ajánlott Karácsony Gergely a DK-nak és az LMP-nek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tízből száz pontosra bővített kormányprogramot mutatott ma be az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely „Tiszta vizet a pohárba!” címmel, emellett azt is bejelentette, hogy a kibővített programot elküldi a DK-nak és az LMP-nek is, akiknek egyben felajánlotta a koalíciós kormányzás lehetőségét is.

Karácsony korábban már bemutatott egy árnyékkormányt, amelyben a következőképp voltak leosztva a lapok:

  • Egészségügyi minisztérium: Komáromi Zoltán egészségpolitikus
  • Oktatási minisztérium: Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány korábbi igazgatója
  • Szociális tárca: Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Szövetség elnöke
  • Pénzügyminisztérium: Mellár Tamás, közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik alapítója, pécsi országgyűlési jelölt
  • Foglalkoztatási minisztérium: Andor László, korábbi európai biztos
  • Környezetügyi minisztérium: Ámon Ada, az Energiaklub elnöke
  • Önkormányzati tárca: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere

Néhány héttel ezelőtt Karácsony egy 10 pontos vállalást mutatott be, amelyben többek közt rezsicsökkentést, 13. havi nyugdíjat, színvonalas egészségügyet, jövőbarát oktatást és a korrupció felszámolását is ígérte.

Ma pedig ennek egy kibővített változatáról Karácsony elmondta:

„vissza akarja adni az embereknek a szociális demokrácia Magyarországán a sorsválasztás szabadságát.”

A 100 pont Karácsony szerint „új fejezetet” nyit Magyarország történetében, amely arról szól, hogy a magyar gazdaság és társadalom fejlődését elsősorban az emberi tőkére kívánják alapozni, szakítva a külföldi tőke bevonzásán nyugvó egyoldalú gazdaságpolitikával.

Vagyis a gazdaság fejlesztését a Magyarországon már megtelepedett nagyvállalatok mellett a kis- és közepes vállalkozások támogatása útján valósítanák meg.

Emellett visszapótolnák azokat a milliárdokat, amelyeket az elmúlt időszakban kivontak a humán ágazatokból, az oktatásból, a foglalkoztatás- és szociálpolitikából és az egészségügyből.

Karácsony kifejtette, hogy az új modell keretében egy olyan széles középosztály létrehozása a cél, amelybe könnyű bekerülni, ám egyben védelmet is jelent a lecsúszás ellen.

Kép forrása: Karácsony Gergely/Facebook

A koalíciós kormányzásról Karácsony kérésre válaszolva kifejtette, hogy nem a választási együttműködésről kíván tárgyalni az LMP-vel, csupán arra kívánja felhívni a figyelmüket, hogy a következő parlamentben számít a közös kormányzásra. Ugyanis – véleménye szerint – Magyarországon koalíciós kormányzásra van szükség azon pártok együttműködésével, amelyek programja összeegyeztethető.

Az LMP hivatalosan nem reagált még a bejelentésre, de a Facebookon már kiraktak egy eléggé beszédes posztot:

A program bemutatása itt nézhető meg: