Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még stadiont! Százat, ezret!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy az elmúlt év siralmas szerepléséért leváltották Bernd Storckot, most le lehet váltani első meccsén Leekenst, de jobb lenne inkább szembenézni a realitással: a magyar fociba öntött százmilliárdok nem javítják a helyzetet, hanem fenntartják azt a korrupt rendszert, amelyben elképzelhetetlen a magyar foci felemelkedése.

A magyar válogatott, szövetségi kapitányának bemutatkozó mérkőzésén 3-2-es vereséget szenvedett itthon, Kazahsztán ellen. Most még azt se lehet mondani, mint az andorrai vereségnél, hogy tartalékos volt a csapat. Mert a legjobb összeállításában kapott ki, végtelenül lélektelen játékkal.

Én tényleg azon perverz kevesek közé tartozom, aki kijár magyar foci meccsekre, voltam az elmúlt évben NB1-es, NB2-es és magyar kupa találkozókon is. Az utcán tomboltam a válogatott menetelésén a foci EB-n. De ez így nem mehet tovább.

NB3-as csapatoknak épített stadionokra mennek el TAO százmilliárdok, miközben nem tudtunk egyetlen valamire való játékost kitermelni az elmúlt években.

Persze a válogatott kirakatcsapat, nem képezi le a magyar foci egészét. Csakhogy az EB után azt akarták elhitetni velünk, hogy az EB-szereplés a jövő fociját mutatja. Hát nem, a válogatott most pont azon a szinten van, mint klubfutball, vagyis sehol. És az új szövetségi kapitány első meccsén mutatott játék mutatja a jövőnket, ami nem vezet sehova.

Sokszor megírtam a foci EB után, az andorrai vereség idején, és újra meg kell írni.

Egy korrupt, a magyar foci múltjának hazugságán élősködő politika tartja fogságban ezt a rendszert. Egyes politikusok hűbérrendszerben uralják a klubfocit, és ezzel az utánpótlásképzést, kizárólag a hozzájuk lojális személyeket emelve pozíciókba.

Hihetetlen pénzeket fizetnek szakmailag semmit nem mutató edzőknek és játékosoknak. Nincs verseny, az előrejutás legfőképp a lojalitástól függ, és ha nincs teljesítmény, pénz akkor is van.

A politika használja ki és rángatja a focit, és az ebből húzott haszon sokkal fontosabb a politikának, mint maga a foci. Minderre tényleg  a Felcsút a legjobb példa, amely tízmilliárdokból nem képes értelmes képzést kialakítani, normális utánpótlás játékosokat nevelni.

És ez a feudális rendszer teszi lehetővé, hogy elsüllyesszék a Dárdai Pál és más edzők által összerakott tervet, amivel hosszabb távon előre lehetne lépni. De elsüllyesztenek bármit, amiben van koncepció, ami előremutat. Mert nem ez a cél a magyar focival.

Ennek véget kéne már vetni, és nem százmilliárdokat, hanem tisztességes, szakmai rendszert követelni a magyar fociba. Kiebrudalni azokat, akik kényelmesen élnek, de még mindig a 80-as évek világszínvonalán művelik a szakmát.

Ha nem történik ugyanis semmi, marad minden ebben a mederben, akkor csak még több Kazahsztán, még több Andorra fog jönni.