Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár Jánosnak nincsenek százmilliói arra, hogy beszálljon egy vadászház fejlesztésébe

Ez a cikk több mint 6 éves.

Terjedelmes cikkekben foglalkozik a Magyar Narancs ma megjelent száma Lázár Jánossal: a lap a miniszter és családja földjei által körülölelt vadászkastélyról közöl újabb információkat, valamint magával Lázárral is készített egy interjút, amelyben a telekügylet mellett a kampányról is kérdezték a politikust.

A Magyar Narancs még februárban mutatott be egy drónfelvételt az ominózus Hódmezővásárhely melletti vadászkastélyról és környezetéről, ezt követően pedig – mint írják – több helyi forrás is jelentkezett az újság szerkesztőségénél, akik megerősítették egy, a vadászház építésén dolgozó segédmunkás információit az építkezés körülményeiről.

A munkás beszámolt arról számolt be, hogy az  építési napló szerint a hivatalos tulajdonos, Kulik Jenő ügyvéd – aki korábban a Miniszterelnökséggel is szerződésben állt – 147 millió forintot írt „számított értékként” az építendő kastélyra. A Narancs által korábban megkérdezett építőipari szakértő szerint ugyanakkor ennek biztosan a többszörösét kellett az építkezésre fordítani. Az ügyvédet ismerő hódmezővásárhelyiekre hivatkozva ráadásul azt is megjegyzik a cikkben, hogy Kulik Jenőnek 147 milliója sem nagyon lehetett az építkezésre. Lázár János erre a vele készült interjúban úgy reagált, „Szerintem ő nem szegény, tehetséges ügyvéd, (…) de hogy hány részvényes megíbzásából dolgozott, azt nem tudom megmondani”.  

Az újság helyszíni beszámolója szerint Lázár János édesanyjának földjei nemcsak, hogy körbeveszik Kulik birtokát, hanem egy részét hozzá is kerítették a vadászház épületeihez, valamint a kerítésen kívül eső parkolóhelyek is Lázárné földjére épültek. A kastély építői emellett egy olyan utat is körbekerítettek, ami a hódmezővásárhelyi önkormányzat tulajdonában van, és nem rég valaki leaszfaltozta. Az útról szóló kérdésekre a polgármesteri hivatal nem reagált a lapnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta erről, hogy az édesanyja nevén lévő földterület egy részét adták át a Kulik-féle birtoknak azzal a céllal, hogy ha a beruházás befejeződik, azt a vadászház üzemeltetői majd térítés ellenében használhatják. Az elkerített önkormányzati úttal kapcsolatban pedig így reagált: „Az egy korábban is sorompóval lezárt út volt, amely csak a vadászházhoz vezet”, azt pedig nem tudja, hogy a beruházóknak milyen megállapodásuk van az önkormányzattal.

Új információ a batidai vadászházzal kapcsolatban, hogy részt vett az építésében az orosházi székhelyű Iványi Építőmester Kft., amely a környék közbeszerzésein meglehetősen jól szerepel. Ezt a Magyar Narancs, egy a céggel munkakapcsolatban álló vállalkozótól tudta meg, és írásos bizonyítékot is kaptak tőle erre vonatkozóan. A cég korábban a hódmezővásárhelyi önkormányzattól 78 milliós megbízást kapott a helyi gimnázium rekonstrukciójára, Makón pedig zöldházat építettek az önkormányzat megbízásából 100 millióért. Dolgoztak az államosított Mezőhegyesi Ménesbirtokon is 500 millió forintért.

Lázár arról is beszélt, hogy járt járt a kastélyban az építése alatt és azóta is, a tervdokumentációkat pedig a beruházók mutatták meg neki, mert a tanacsát kérték azzal kapcsolatban, hogy „eladhatóság szempontjából mit kell még a vadászházhoz építeni”. A miniszter szerint a beruházók megkérték ugyan, hogy szálljon be a fejlesztésbe, de mint mondta:

„Nekem nincsenek százmillióim, hogy beszálljak egy ilyen beruházásba, ilyen módon azonban én is tudtam támogatni a fejlesztéseket”.

A politikus azt is megjegyezte: a kastély szerinte erős megnevezés az új épületegyüttesre, neki erről a szóról Keszthely vagy Eszterháza jut eszébe.

Lázár János a választási kampányról is beszélt a Magyar Narancsnak. Elmondta, hogy miután Márki-Zay találkozót kért Orbán Viktortól, ezt a miniszterelnök Lázárra szignálta, így ő fog tárgyalni az új hódmezővásárhelyi polgármesterrel. A sajtót bejáró bécsi videóval kapcsolatban elárulta, hogy telefonon beszélt az osztrák kancelláriaminiszterrel, akitől elnézést kért a felvételen elhangzottak miatt. 

Arra kérdésre, hogy szerinte rendben lévő dolog-e, hogy a migráció ekkora súllyal szerepel a közbeszédben, így felelt: ha lakossági fórumra megyek, említem ezt is, és beszélek további öt-hat témáról is, amelyek szerintem még fontosak”, a Fidesz pedig szerinte azért riogatja az embereket azzal, hogy a laktanyákba menekülteket költöztetne az ellenzék, mert „erre valóban sor kerülhet, és mert kampány van, és kampánylyukból kampányszél fúj”.