Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Virágzik a választási csalás az egyéni körzetekben

Ez a cikk több mint 6 éves.

A HírTV tudósítása szerint az egyik Tolna megyei választóbizottság tagjait azzal próbálták megfélemlíteni, hogy ha hamis ajánlóíveket találnak és jelentik azt, majd bebizonyosodik, hogy nem voltak hamisak, akkor ők követnek bűncselekményt.

Pedig a történteket elmesélő LMP-s delegált szerint lett volna mit jelezni, egész oldalt is találtak, illetve észrevettek teljesen egyforma B kezdőbetűket is, más-más nevekben.

A bizottsági tag nem merte elárulni, melyik pártok vettek részt a feltételezett csalásban, de ezek után még csak jelenteni sem merték a csalás gyanúját.

Eközben Lévai Katlain Lendülettel Magyarországért pártjának aláírásait először Zuglóban, majd Erzsébetvárosban is lefoglalta a rendőrség, miután kiderült, több száz esetben egyezlő ajánlásokat adhattak le különböző aláírásokkal.

Törvény nem tiltja, hogy egy választó több ajánlást is adjon, viszont ezekben az esetekben az ajánlásokat átmásolták, tehát aláírásokat hamisítottak,

több íven pedig elhunyt vagy más választókerületben élő személy aláírása szerepelt

– mondta el Oláh Lajos DK-s képviselő az Indexnek, aki választási csalás gyanúja miatt feljelentést is tett. A képviselő szerint a Fidesz és a Lendülettel párt jelöltjének ajánlólevelein legalább 341 azonos ajánló szerepelt eltérő aláírásokkal, ez pedig arra utal, hogy a két párt összejátszott.

Szintén ma derült ki, hogy a Csepelt és Soroksárt magába foglaló fővárosi 17-es  választókörzetben 45 jelölt íveit kérték ki a bizottság szocialista tagjai, majd közölték a 24.hu-val, hogy csalásra utaló nyomokra bukkantak, ezért a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával feljelentést tesznek a BRFK-nál.Az MSZP képviselő-jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó elmondta,

„az első betekintés után gyanítjuk, hogy a kamupártokra adott aláírások jelentős részben megegyeznek a fideszes jelölt, Németh Szilárd ajánlási ívein szereplők adataival.”

A legfrissebb bejelentés pedig Csongrád megye 1-es számú egyéni választókerületéből érkezett, ahol többen is jelezték, hogy olyan pártok ívein is szerepel az aláírásuk, amelyeknek nem is adtak ajánlást. A körzet választási bizottsága feljelentést tett az ügyben, amelyben a szeged.hu szerint 10 párt is érintett lehet.

Ezek után bárkiben felmerülhet, mi van, ha az ő adataival is visszaélnek? Ha le akarjuk ellenőrzni, valóban csak az általunk ajánlást kapó pártok listáján szereplünk-e, a következő a teendő: a www.valasztas.hu oldalon található a választókerületekhez tartozó választási irodák elérhetősége és címe, ahol kérésre adnak egy listát arról, hogy hány jelölt ívén szerepelnek az adataink. Ha esetleg olyan jelölt ívén találjuk magunkat, akinek nem adtunk ajánlást, feljelentést tehetünk, mivel ez bűncselekménynek számít. A kamupártok elburjánzásáról ebben a cikkünkben írunk bővebben.