Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Április 9-én már nem fog számítani, ki miatt nem lett együttműködés április 8-án

Ez a cikk több mint 6 éves.

Vasárnap este összeültek a balos liberális nagy pártok a zöldekkel, hogy tárgyaljanak egy szorosabb választási együttműködésről. Írhatnék részletes elemzést kibontva a szálakat, hogy ki miatt nem lett ebben a fordulóban siker az együttműködésből, de ez lényegtelen. A helyzet az, hogy egyetlen párt taktikája sem lehet sikeres, ha most megpróbálja az együttműködés sikertelenségét másokra tolni.

Két kérdést viszont fel kell tenni. Ha valaki összehív egy együttműködési tárgyalást, amely szerint a legszélesebb együttműködésre van szükség, miért nem hívja meg az összes pártot, amelynek van esélye még bejutni a parlamentbe? Hol volt az Együtt és a Momentum a meghívottak köréből?

Másrészt Gyurcsány Ferenc miért hívja nyilvános (és itt a nyilvános elég fontos szó) egyeztetésre az LMP-t, ha ő nem akar a Jobbikkal semmilyen szinten megállapodni, és tudja, hogy az LMP-nek párthatározata van arról, hogy csak a Jobbikkal és a baloldallal közösen akar megállapodni? Gyurcsány volt az, aki 4 hónapja még arra hivatkozott, hogy ne kérjék tőlük a párthatározatuk felülírását. Akkor ez most mire volt jó?

De a lényeges persze nem ez a vasárnap este után. Két dolgot érdemes látni ezeknek a pártoknak, amikor sajtótájékoztatókon tájékoztatják a nagyérdeműt.

  • Ha a Fidesz nyer április 8-án, akkor másnap a választók többségét nem fogja érdekelni, hogy ki miatt bukott el ez a választás. Nem lesz érdekes, hogy Gyurcsány volt részeg, Szél Bernadett képes volt kilépni a komfortzónából, hogy Karácsonyék nyitottak még az ördögre is, hogy Vona Gábor a legerősebb ellenzéki párt akart lenni.
  • Ha a Fidesz nyer április 8-án, akkor egy teljesen más Magyarországon fogunk ébredni. Ezt Orbán Viktor erősítette meg március 15-én. Minden bizonnyal ezen a Magyarországon a parlamenti politizálásra a pártoknak még annyi lehetőségük sem lesz, mint a ma Magyarországán. 2022-ben még kevesebb média lesz, még kevésbé lesz jogállam, és sokkal nagyobb elnyomásban kell majd küzdeni. Ha egyáltalán elérnek ezek a pártok odáig, és nem fojtják meg őket ÁSZ-büntetésekkel, a párttámogatás elvételével. Nem lehet 2022-re játszani, csak 2018-ra lehet játszani.

Aki nem érti ezt a két dolgot, az veszíteni fog. Az államférfifúi vagy államnői képesség pedig pont abban rejlik, hogy tovább látunk a saját pártunk érdekén, és merünk merészet húzni, ha nincs lehetőség mást húzni.

A helyzet pedig az, ha a pártok nem hajlandóak kijelölni, kik a legesélyesebb jelöltek, akkor mindenféle legitimitás nélküli civileknek kell sajnos ezt megtenni. És ha a pártok nem hajlandóak egyet előrelépni, akkor nekünk választóknak kell túllépnünk rajtuk, és nekünk kell őket, és jelöltjeiket használva megnyerni ezt a választást.

(Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor)