Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyeztetett az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP, de nem jutottak semmire

Ez a cikk több mint 6 éves.

Március 15-én Gyurcsány Ferenc tárgyalásra hívta az összes ellenzéki pártot és bejelentette, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje visszalép Szél Bernadett javára. Karácsony Gergely ugyanazon a színpadon arról beszélt, hogy akár az ördöggel is együtt kell működni a kormányváltás érdekében, de a Jobbik azonnal vissza is utasította ezeket a kezdeményezéseket: a párt kijelentette, hogy nem tárgyal Gyurcsánnyal. Ugyanakkor viszont az LMP csak akkor hajlandó tárgyalni az ellenzéki együttműködésről, ha abban a Jobbik is részt vesz.

Vasárnap délután a DK irodájában az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK megbeszélést tartott, de a tárgyalást követő sajtótájékoztatón az derült ki, előrelépés nem nagyon történt.

A sajtótájékoztatót Karácsony Gergely kezdte, aki kijelentette, a vasárnapi megbeszélés csak a kezdete volt egy folyamatnak (21 nappal a választások előtt!). Mint mondta, a tárgyalásra a Jobbik is kapott meghívást, azonban ezt nem fogadták el, amit Karácsonyék tudomásul vesznek. Arra kérték a tárgyalófeleket, hogy a Jobbik álláspontja ne korlátozza őket abban, hogy a kormányváltás érdekében együttműködjenek.

Karácsony szerint ezt a kormányt csak baloldalról lehet leváltani, a baloldali jelölteknek van érdemi esélye az egyéni választókerületekben a fideszes jelöltekkel szemben. Ráadásul a baloldali pártok között nincsenek jelentős világnézeti különbségek, ahogy a szavazóik is nyitottabban arra, hogy átszavazzanak a pártok között.

Az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje jelezte, hogy már az is egy fontos üzenet, hogy ezek a pártok képesek voltak leülni egy tárgyalóasztalhoz, a tárgyalásokat pedig mindenképpen folytatják, bár következő időpontban még nem egyeztek meg.

A megegyezés határideje: „április nyolcadika előtt mindenképpen döntésre kell jutni” – mondta Karácsony.

Karácsony újságírói kérdésre azt felelte, hogy nem tartja ellentmondásosnak azt, hogy március 15-én azt mondta, az ördöggel is érdemes tárgyalni, miközben azt is mondja a választóinak, hogy ne szavazzanak a Jobbikra. Karácsony szerint ez csupán annyit jelent, hogy a tárgyalásra nyitottak a Jobbikkal, ugyanakkor viszont óva intenek mindenkit attól, hogy jobbikos jelöltre szavazzanak baloldali helyett.

A kérdéses elem továbbra is az LMP. A párt elnöksége hétfőn tárgyal a Jobbikkal, az ottani döntések fényében folytatják majd a tárgyalást a baloldali pártokkal.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte, hogy sajnálja, hogy a Jobbik nem jött el, de örömteli, hogy sikerült kimozdítani az Orbánnal szemben álló pártok nagy részét a tárgyalásképtelen helyzetükből. Szerinte a demokratikus ellenzéki pártok szavazói együtt elegendő helyen képesek megverni a Fideszt ahhoz, hogy a jelenlegi kormánypárt kisebbségbe szoruljon. Az LMP álláspontját megértik, de azt gondolják, hogy a kormányváltás elsődleges feltétele, hogy a vasárnapi tárgyaláson résztvevő pártok megállapodjanak.

A DK az LMP és a Jobbik hétfői tárgyalásának kimenetelétől függetlenül szeretné, hogy a megbeszélés folytatódjon, mivel az MSZP-vel kötött széleskörű megállapodáshoz hasonló megegyezést tartja a kormányváltáshoz vezető úton a legfontosabb lépésnek.

A koalíciós kormányzásról szólva Gyurcsány kiemelte, hogy erre van bevett szokás külföldön is, a tárgyalásokat ott annak a pártnak kell vezetnie, amelyik a legtöbb listás szavazatot kapta. Ugyanakkor viszont hangsúlyozta, hogy az, hogy ki vezeti a koalíciós tárgyalásokat, és végül melyik párt állít miniszterelnököt, az két külön dolog.

A Jobbik álláspontja az együttműködéssel kapcsolatban elég egyértelmű Gyurcsány szerint, amit a magatartásuk végképp egyértelműsített. Nem számít arra, hogy változik a tárgyalással kapcsolatos attitűdjük, de ha mégis, akkor a DK nyitott marad a megbeszélésre. Ugyanakkor viszont Gyurcsányék elengedhetetlennek tartják, hogy a Jobbik kijelentse, nem hajlandó koalícióra lépni a Fidesszel abban az esetben, ha nem kapnak elegendő szavazatot a kormányalakításhoz.

A 444.hu élőben közvetítette a sajtótájékoztatót:

Az LMP sajtótájékoztatója már nem a DK irodájában, hanem kint az utcán zajlott, látszólag azért, mert Szél Bernadették nem akartak a háttérben DK-s logóval tájékoztatót tartani. A helyszínváltás különösen erőltetettnek hatott úgy, hogy erről korábban nem tájékoztatták a megjelent sajtómunkatársakat, ráadásul óriási háttérzajban kellett az utcán tájékozódni az LMP álláspontjáról.

Szél Bernadett szerint az világosan látszik, hogy nehéz dologra vállalkoztak, mivel kormányváltás csak akkor valósítható meg, ha létrejön a teljes ellenzéki koordináció. Ennek érdekében hétfőn beszélgetést folytat az LMP a Jobbikkal, ahol megpróbálják meggyőzni Vona Gábort arról, hogy mégis működjenek együtt a DK-val és az MSZP-Párbeszéddel.

Ugyanakkor viszont többször előjött, hogy az LMP abban bízott, hogy az előzetes kijelentések ellenére a vasárnapi tárgyaláson megjelenik a Jobbik, hiszen március 15-én az hangzott el, hogy nekik is szól a meghívás. Szél szerint ennek ellenére Gyurcsány kerek-perec kijelentette, hogy a DK nem tárgyal a Jobbikkal – legalábbis a kormányváltásig nem. Azután igen.

A tárgyalás Szél szerint arra mindenesetre jó volt, hogy tisztábban lássák a feladat nehézségét. Az LMP pedig azon fáradozik, hogy kormányváltás legyen, amihez viszont nem vállalnak értékközösséget senkivel.

A tárgyaláson egyébként a Jobbikon kívül a Momentum és az Együtt sem vett részt, de őket Gyurcsány meg sem hívta, és nem is esett róluk szó a sajtótájékoztatón – pedig például az Együttnek van olyan egyéni jelöltje, aki esélyes lehetne a fideszes jelölttel szemben (például Szabó Szabolcs, aki Németh Szilárdot legutóbb elverte Csepelen), ráadásul nyitottak is az együttműködésre.

(Címlapkép: MTI/Illyés Tibor)