Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állami pénzből terjeszkedett az Elios-csoport a régióban

Ez a cikk több mint 6 éves.

A magyar állam jelentős tőkeinjekcióval segítette a Szlovákiába és Szerbiába terjeszkedő Elios-csoport tagját – derül ki a 24.hu Elios-cikksorozatának újabb darabjából.

A korábban Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének érdekeltségében álló cégcsoport nem csak Magyarországon szakított hatalmasakat közbeszerzéseken. Az Európai Csalás Elleni Hivatal gyanúja szerint a közvilágítási tendereket koordinált csalássorozat keretében elnyerő cégcsoport Szerbia és Szlovákia felé is terjeszkedett.

Az OLAF jelentésében is felbukkanó GREP Green Public Lighting Zrt. előbb az Elios üzleti partnereként, majd versenytársaként jelent meg önkormányzatok közvilágítási közbeszerzésein. A GREP is azok között a cégek közé tartozhatott, amelyek az OLAF gyanúja szerint szervezett csalás keretében megvalósított pályázatokon indultak az Európai Uniós forrásokért, és a lehető legnagyobb összegekért valósítottak meg közvilágítási projekteket magyar városokban.

A GREP egy leányvállalattal lépett be a szlovák piacra 2013. márciusban, a cég tulajdonosai közt felbukkant a Szerbiába is terjeszkedő Elios-leányvállalat képviselője is. A vállalat tőkéje a következő hónapokban jelentősen megnőtt, egy alkalommal pedig ezért a magyar állam kezeskedett.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. egyik vállalata 2014-ben szerzett kisebbségi részesedést a GREP Slovakiában, az állami vállalat beszállásával majdnem 200 ezer euróval emelkedett a cég alaptőkéje.

Ahogy a 24.hu is kiemeli tehát, az Elios nemzetközi piacra lépése mögött nem egy ügyes magyar vállalat találékonyságát ünnepelhetjük. Valójában arról van szó, hogy a magyar állam különböző szervei – az állami vállalatoktól az önkormányzatokon keresztül az ügyészségig – minden törvényes és törvénytelen segítséget megadnak ahhoz, hogy egy Fidesz-közeli válallatcsoport a lehető legtöbb profitra tegyen szert.

Ezek a cégek aztán a hazai referenciák és a részben direkt állami tőke felhasználásával terjeszkednek a szomszédos országokban.

A 24.hu cikkéből az is kiderül, hogy az Elios-cégcsoport tagjai komoly lobbi-tevékenységet folytatnak például Szerbiában, hogy az általuk kifejlesztett üzleti modellt és technológiát népszerűsítsék.

(24.hu)

(Címoldalon kiemelt kép: Bielik István / 24.hu)