Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szekszárdi hetilap szerint szuper dolog, hogy a szülők is beszálltak az iskolai mosdók felújításába

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Szekszárdi Önkormányzat hivatalos hetilapja szerint üdvözlendő dolog, hogy szülők is beszálltak pénzzel és kapcsolati tőkével három iskola vizesblokkjainak felújításába.

A lap „Hármas összefogással újulnak meg az iskolai mosdók” című cikkére Hadházy Ákos LMP-s politikus hívta fel a figyelmet saját Facebook oldalán, szerinte szégyen, hogy a Szekszárdi Vasárnap sikerként kommunikálja azt, hogy a szülőknek külön támogatást kell nyújtaniuk ahhoz, hogy gyerekeik normális mosdóba járhassanak. A politikus szerint

„van abban valami különös „báj”, ahogyan a szekszárdi talpnyaló, ötvenes éveket idéző sajtó próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.”

Fotó: Szekszárdi Vasárnap / Facebook, Hadházy Ákos

A Garay János, Baka István és Dienes Valéria általános iskolák vizesblokkjai februárban kaptak nyilvánosságot az országos sajtóban, miután a Magyar Nemzet arról írt, hogy az iskolák a szülők segítségét kérték a mosdók felújításához. A Garay iskola egyik szülői értekezletén jelezte az igazgató, hogy 24 millió forintért tervezik felújítani a mosdókat, de hiányzik még 8 millió. A kérés az volt, hogy a szülők a kapcsolataikat vessék be annak érdekében, hogy meglegyen a hiányzó összeg.

Az intézmény korábban bált rendezett, amire az összegyűlt pénz egy részét szintén végül a vécékre fordította az iskola. Erről az esetről a Szekszárdi Vasárnap azt írja, hogy a szülői munkaközösség döntött arról, hogy a bál bevétele a mosdók felújítására menjen.

A szülői hozzájárulásról pedig azt írják, hogy szemben „az ellenzéki médiá-ban megjelent információkkal, amely szerint az iskolák a szülőktől „tarhálják” össze a mosdók a felújításához szükséges összeget, a vizesblokkok burkolatainak és szanitereinek cseréje az önkormányzat, a fenntartó és a szülői közösségek összefogása keretében valósulhat meg a Baka István, a Dienes Valéria és a Garay János Általános Iskolában is.”

Nem is az a probléma ezzel a történettel, hogy a szülők ebben a három iskolában úgy döntöttek, hogy megéri nekik pénzzel és kapcsolati hálójuk megmozgatásával normális mosdókat finanszírozni gyermekeik számára.

A probléma az, hogy az iskola fenntartójának, nevezetesen a KLIK Szekszárdi Tankerületi Központjának nincsen ahhoz megfelelő forrása, hogy az állami tulajdonú iskolákban a szülők segítsége nélkül fel lehessen újítani ezeket a mosdókat.

Miközben – ahogy Hadházy is írja posztjában – csak felesleges vagy nemlétező szoftverekre költött a Klebelsberg Központ tavaly 1,2 milliárd forintot. A Garay iskola által megadott 24 millió forinttal számolva ebből az 1,2 milliárdból konkrétan 50 vizesblokk felújítása kijött volna.

Hadházy Ákos teljes posztja itt olvasható: