Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koordináció nélkül nem tudja az ellenzék megszorongatni a Fideszt Budaörsön és a II. kerületben

Ez a cikk több mint 6 éves.

A hvg.hu hozta nyilvánosságra a Közös Ország Mozgalom (KOM) első közvélemény-kutatási adatait, amelyekben azt mérték, hogy egyes körzetekben, ahol az április 8-i választáson kiélezett csata várható, melyik ellenzéki jelölt indul a legnagyobb eséllyel a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben. A budapesti 4-es és a Pest megyei 2-es egyéni választókerületeket mérték.

Varga Mihály vs. DK

A budapesti 4-es választókerület főként a II. kerületből, és részben a III. kerületből áll, itt 2014-ben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyert, a szavazatok 45,9 százalékát megszerezve. A baloldali összefogás jelöltje, Szelényi Zsuzsa 38,21 százalékot szerzett, az LMP jelöltje 8,5, a Jobbiké 6,6 százaléknyi szavazatot kapott.

A mostani választáson Benedek Márton (Momentum), Kovács Tamás (Jobbik), Niedermüller Péter (DK), Ungár Péter (LMP) és Varga Mihály (Fidesz-KDNP) méretteti meg magát.

A KOM úgy számolt, az előző választás eredményeit figyelembe véve, hogy ez a 20. legkönnyebben nyerhető körzet az ellenzék számára.

A felmérést a Závecz Research készítette, 1000 választókerületi lakos megkérdezésével, amiből az derül ki, hogy:

 

  • Varga Mihályra 35,7 százalék szavazna,
  • a DK-s Niedermüller Péter 18,7 százalékkal a második,
  • Ungár Péter az LMP-ből 10,3 százalékon áll,
  • a Jobbik és Kovács Tamás 6,3 százalékot kaphatna,
  • a momentumos Benedek Márton pedig 2,9 százalékot.
  • A kerületben 26,2 százalék a bizonytalanok aránya.

Kiderült továbbá, hogy a körzet lakosainak 48 százaléka kormányváltást akar, és 36 százalék látná szívesen a Fidesz-KDNP-t újra kormányon. A többiek nem tudják, vagy nem válaszoltak a kérdésre.

A megkérdezettek harmada szerint az elmúlt évben javult a gazdaság helyzete, 37 százalék (tehát valamivel többen) viszont romlást érzékeltek, a közpénzek felhasználásáról csak 24 százalék gondolja, hogy javult a helyzet e tekintetben, 43 százalék szerint viszont romlott.

A KOM rákérdezett az esetleges visszalépésekre és átszavazásokra is: a Fideszre kevesen szavaznának át, de sokan vannak azok, akik tanácstalanok lennének, ha az eddig általuk támogatott jelölt visszalépne a választások előtt.

Így tehát önmagában az, hogy egyes ellenzéki jelöltek visszalépnének a legesélyesebbnek mért javára, még nem csökkentené döntő mértékben Varga Mihály előnyét, a DK-s Niedermüller és az LMP-s Ungár közül viszont kevéssé valószínű, hogy utóbbi jobban szerepelne Varga ellen április 8-án.

Ha csak Niedermüller indulna Vargával szemben, az adatokból közvetlenül adódó becslés szerint a szavazatok 39 százalékát szerezné meg, ha viszont Ungár lenne az egyetlen ellenzéki jelölt, hasonló arányban szerepelne a választáson.

Ha azonban a tanácstalan válaszadók is szavaznának, és a pártszimpátiájuk, illetve egyéb válaszaik alapján várható szavazatot adnák le, akkor Ungár Péter már valamivel jobban szerepelne (44 százalék) Niedermüllernél (42 százalék).

A felmérés publikálása előtt a KOM vitafórumot is szervezett a körzetben, ahová sem Varga Mihály, sem a Jobbik jelöltje, Kovács Tamás nem ment el. A vitázó felek viszont mind jelezték, hogy hajlandóak lennének visszalépni a legesélyesebb ellenzéki jelölt javára (Niedermüller annyit tett ehhez hozzá, hogy a Jobbik javára nem lépne vissza).

Szél vs. Fidesz

A másik megmért körzet a Pest megyei 2-es, központja Budakeszi, de ide tartozik még többek között Biatorbágy, Budajenő, Budaörs, Solymár, Piliscsaba, Zsámbék és Herceghalom is. Itt is a Fidesz nyert 4 éve, Csenger-Zalán Zsolt 46,54 százalékát hozta el a szavazatoknak. A baloldali összefogás jelöltje, Szabóné Müller Tímea Nóra 26,76 százalékot kapott, a Jobbik 11,22 százalékot, az LMP 10,86-ot.

A KOM számítása szerint, az előző választás eredményeit figyelembe véve, hogy ez a 45. legkönnyebben nyerhető körzet az ellenzék számára.

A mostani felmérésből az derül ki, hogy

  • Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz-KDNP) 35,4 százalékon áll,
  • Szél Bernadett (LMP) 15,5 százalékon,
  • Császárné Kollár Tímea (Jobbik) 12,4 százalékot kapna,
  • Tóth Zoltán (DK) 8,7 százalékot,
  • Szemző Áron (Momentum) pedig 2,2 százalékot.
  • A bizonytalanok aránya 25,8 százalék.

A megkérdezettek 45 százaléka szeretne kormányváltást, 37 százalék pedig Orbánékat akarja újra győztesnek. Itt is kevesen szavaznának át a fideszes jelöltre egy visszalépés esetén, és sokan tanácstalanok, hogy ha saját jelöltjük nem indul, kire szavaznának – vagyis a helyzet hasonló Varga Mihály körzetéhez.

Viszont a kutatás közvetett becslése szerint, ha a kampánynak köszönhetően „minden, most még e tekintetben nem nyilatkozó polgár a jelenlegi egyéb nézetei alapján statisztikailag várható preferenciát alakítaná ki a Szél és a Fidesz jelölt közti ki-ki választás tekintetében”, akkor az LMP miniszterelnök-jelöltje már 43 százalékot szerezne. Egy ilyen, kétjelöltes versenyben a kialakult véleménnyel rendelkezők szavazatai alapján Szél Bernadett azonban csak 35 százalékot szerezne.

Ebben a körzetben is volt KOM-fórum, ahol a DK-s jelölt jelezte, hogy kész visszalépni Szél javára, a momentumos Szemző még nem akart ezzel e kérdéssel foglalkozni, és Szél Bernadett sem akart választási technikákról beszélgetni. A jobbikos jelölt azt mondta, ők 106 indulóval futnak neki április 8-nak, nem lépnek vissza senki javára.

Ami még fontos: a KOM még a hódmezővásárhelyi választás előtt mért, azóta az LMP, a Jobbik és a Momentum álláspontja is sokat lazult.