Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hódmezővásárhely üzeni: szavazz a legerősebb ellenzéki jelöltre!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az első eufória után érdemes racionálisan megnézni, mit tehetünk azért, hogy április 8-án hasonló érzések kavarogjanak bennünk, mint vasárnap úgy 22 óra tájékán.

A hódmezővásárhelyi eredmények tudatában érdemes pár dolgot leszögezni:
– Nincs 106 Márki-Zay Péter, és 106 olyan ellenzéki egyéni kampány, amit ő az elmúlt hetekben lenyomott. Ez óriási erőforrást, felkészültséget és országos támogatást igényel.
– Ha lenne is, 7 nap van hátra az ajánlásgyűjtésből, ennyi idő alatt nem is lehetne 106 új, jó jelöltet megtalálni, és a pártoknak megegyezni róluk.
– A Jobbik szavazói lehet, hogy Márki-Zayra leszavaztak (a hét közepi háttérelemzések szerint már ez se volt egyszerű), de Gyurcsány Ferencre nem nagyon fognak.
– Ettől még szükség van a jelenlegi összefogás, koordináció erősebbre húzására, a kisebb pártok erős egyéni jelöltjeinek a bevételére, és szükség lenne az LMP bevételére is a koordinációba, ha el akarjuk érni azt a célt: ne legyen parlamenti többsége a Fidesznek.
– De óriási hiba lenne nekiesni az ellenzéki pártoknak ezután a siker után. Egyrészt, mert ennek ők is a részesei, az ő támogatásuk nélkül nem nyert volna Márki-Zay Péter. Másrészt, mert április 8-án rajtuk keresztül tudunk érdeket érvényesíteni. Akkor is, ha nem szeretjük ezt az opciót.

Pár helyen a Közös Ország Mozgalom jóvoltából a következő hetekben meg is fogjuk tudni, ki a legerősebb ellenzéki jelölt. A többi helyen is sejthetjük, ebből pedig már ki tudunk indulni.

Soha nem volt olyan fontos, hogy az esetlegesen visszalépő jelöltek is folytassák a kampányt, annak a jelöltnek érdekében, aki javára visszaléptek. Ahol pedig nincs esélye egy állva maradt jelöltnek – például a jobbikosoknak  Budapesten – rá kell venniük a szavazóikat az átszavazásra. A Fidesz óriási médiafölénye miatt nekünk állampolgároknak kell elmagyaráznunk a többieknek, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

Hódmezővásárhely hitet adott ehhez a lehetséges sikerhez, és ezzel élni kell. Le kell rázni a fásultságot, és el kell kezdeni kampányolni. Az egyszerű polgároknak is. Kiírni a Facebookra, elmondani a kocsmázásnál, a családi vacsoránál büszkén, hogy ő kire fog szavazni és miért.

Hódmezővásárhely sikere is abban rejlett, hogy létrejött egy közös hit, és egy kritikus tömeg, ami magával húzta a város többségét, akik el tudták hinni, van értelme, és miért van értelme lemenni szavazni.

Hódmezővásárhely és Márki-Zay Péter sikere pedig csak és kizárólag akkor ér valamit országosan és helyben is, ha nem jönnek vissza Lázárék április 8-án.

A kétharmad elkerüléséhez kb. 15, a Fidesz többségének elvételéhez kb 40-50 ellenzéki győzelem kell április 8-án az egyéni körzetekben. Ez meglesz, ha mindnyájan elmegyünk szavazni, és elvisszük a barátainkat is, és ha okos döntést hoznak a következő hetekben a pártok.