Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék szerint Orbán egy másik országot értékelt ma

Ez a cikk több mint 6 éves.

Orbán Viktor ma tartotta 20. évértékelő beszédét, amire az ellenzéki pártok sajtóközleményben reagáltak. A legtöbb reakció szerint a miniszterelnök egy másik Magyarországot és a saját 8 évét értékelte ma, kihagyva a legkényesebb témákat, mint az oktatás, az egészségügy, a korrupció vagy a devizahitelesek ügye.

Az LMP szerint Orbán Viktor évértékelője egy olyan országról szólt, ahol a kampány legfontosabb kérdése,

hogy megmarad-e egy olyan kerítés, amit senki se akar lebontani.

Ahol Matolcsy György remek munkát végzett és ahol megmentették a devizahiteleseket. A valóság azonban az, hogy rengeteg család retteg a kilakoltatástól, nem függetlenedtünk, hanem a „Putyin-tervet” hajtjuk végre, az emberek pedig egyre többet dolgoznak, de egyre kevesebbet keresnek.

Szerintük azonnali és radikális béremelésre, a családok nagyobb támogatására van szükség, növelni kell a nyugdíjakat, az oktatásba és az egészségügybe kell tenni a pénzt Mészáros Lőrinc zsebe helyett.

Szél Bernadett arra kér mindenkit, a következő hetekben döntse el, a plakátoknak hisz, vagy a saját szemének.

„Orbán Viktornak csak a plakátvalóság maradt, nekünk viszont itt van egész Magyarország minden problémájával, minden lehetőségével együtt”.

Karácsony Gergely szerint nem hangzott el semmi, ami reakcióra érdemes. A beszéd nem az országról szólt, hanem arról a fideszes gondolkodásról, ami az országot az elmúlt nyolc évben tönkretette. Azok a témák a legfontosabbak, amiket kihagyott a miniszterelnök, de amiket elmondott, azok sem igazán állják meg a helyüket: nem igazak a demográfiai adatok, a gazdasági adtokkal kapcsolatban is „handabandázott”.

Magyarországon jelenleg nem bevándorlás van, hanem kivándorlás, az oktatás ügyéről egy szót sem ejtett, szóba se hozta az egészségügy kérdését, nem beszélt arról, hogy az országot átjárja a korrupció, amiben a saját családja is érintett. „Soha még ilyen nyolc évet az országnak”-monda Karácsony. Szerinte ha Orbán Viktor igazán miniszterelnök lenne, kiállna vitázni az ellenzékkel is,

nem csak a saját közönsége, a saját médiája előtt lenne képes beszélni.

Szerinte ez egy hazugságbeszéd volt egy olyan világról, ahol a fideszesek élnek, és nem a magyar emberek.

Molnár Gyula szerint „ez egy közepes méretű szocialista nagyvállalat igazgatójának termelési beszéde volt néhány hamis, álságos illúzióval megspékelve”. Orbán Viktor beszédében elhangzott „a szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt pedig az IMF-nek” mondatára reagálva elmondta,

a látszólag visszadobott póráz mellé egy hatalmas láncot is magára vett, amit Putyintól kapott,

ezzel pedig végérvényesen magához láncolja Magyarországot.

A Momentum röviden, de lényegretörően szintén arra a bizonyos pórázra reagált:

„Orbán Viktor az IMF pórázát Putyin nyakörvére cserélte – már csak a bilincs hiányzik róla.”

 

A Jobbik így fogalmazott: „A miniszterelnök szerint az elmúlt nyolc év sikeres volt. A saját nyolc évére gondolhatott, hiszen strómanjai soha nem látott vagyonokkal lettek gazdagabbak.” Magyarország pedig csak 20 ezer gazdag és 2300 szegény migránssal lett gazdagabb. A jobbik is szót ejt a lepusztított kórházakról, agyonadóztatott vállalkozásokról, elszegényedő nyugdíjasokról és a  cserbenhagyott devizahitelesekről. Azt üzenik a miniszterelnöknek,

április 8-a lesz az igazi évértékelés, a Jobbik kormánya „az eszét vesztett diktátorok méltó helyére, a börtönbe fogja juttatni”.

 

A DK közleménye szerint Orbán Viktor idén mondta utolsó évértékelőjét és

sajnálják, hogy most is csak a kedvenc összeesküvéselméleteivel fárasztotta magát,

pedig bőven elég lett volna, ha megmondja, „mikor adja vissza a veje az ellopott milliárdokat, és hogy mikor kerül börtönbe a bűntásaival együtt.” De szerintük ami késik, nem múlik, április 8-a után a bíróságon válaszol majd ezekre a kérdésekre.

Az Együtt a Várkert Bazár előtt nyilvánította ki véleményét az eseményről, ahol táblákkal, helikopterleszállóval várták az érkező vendégeket. Az akcióról készült felvételünk itt tekinthető meg: