Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szervezetten szavazhattak a kettős állampolgárok Kispaládon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szervezetten hordhatták az új, ukrán-magyar kettős állampolgárokat a szavazásra az Északkelet-Magyarországon fekvő kisfalvakban. A Hír TV Célpont című műsora kiderítette, Kispaládon Magyar Sándorné a 2010-es eredményénél százzal több, 387 szavazattal nyert kihívója, Ábri Norbert ellen a 2014 őszi polgármester-választáson.

A szavazáson tehát nagyjából 600-an vettek részt, de a faluban csak körülbelül 400-an laknak.

Az oknyomozó műsor megszólaltatta a helyieket is, akik arról számoltak be, sokan azok közül akik kettős állampolgárként névleges lakástulajdont szereztek a településen, még magyarul sem tudnak, de a szavazáson ők is részt vettek.

Egyes beszámolók szerint ezt a problémát a szavazókörökben négy éve úgy oldották fel, hogy kis cetliket adtak az urnák elé járulóknak, amelyekre a polgármester neve volt felírva.

A helyi fideszes országgyűlési képviselő a Hír TV kérdésére tagadta, hogy az elmondottakból bármi is igaz lett volna. A kispaládiak azonban arról számoltak be, már az idei választásra is elkezdődött a valójában Ukrajnában élő szavazók tömeges mozgósítása.

Az viszont semmiképpen sem bizonyos, hogy országos, vagy akár regionális méretekben ez a jelenség befolyásolhatja-e az idei szavazás eredményét.

(Hír TV / / Címoldali kép: Hír TV, Célpont)