Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel félmilliárd forint agrártámogatást zsebelt be az államtitkár angoltanár felesége

Ez a cikk több mint 6 éves.

Összesen 497 millió forint agrártámogatáshoz juthatott Kósa Lajos államtitkárának, Horváth Istvánnak a felesége 2015 óta bikácsi szarvasmarhatelepe révén – adta hírül kedden a Hír TV.

Horváth István államtitkár / Kép: kormany.hu

Az angoltanár végzettségű házastárs összesen 3 millió forint kezdőtőkével indult cége, a Bikácsi Agrár Kft. a Széchenyi 2020 program keretében 2015-től kezdett el sorozatban pályázatokat nyerni a Miniszterelnökségtől, előtte érdemi tevékenysége azonban nem volt. Az elmúlt két évben a cég vagyona 12-szeresére nőtt.

A tulajdonos férje, Horváth 2017 szeptembere óta Kósa Lajos megyei jogú városokért felelős tárcanélküli miniszter egyik államtitkára, de neve előtte sem volt éppen ismeretlen kormánykörökben. 2012-ben például ő volt az, aki már telefonon egyeztetett a most az OLAF-botrányban szereplő Elios Innovatív Zrt. emberével, fél évvel azelőtt hogy kiírták volna azt a közvilágítási tendert, amelyet Tiborcz István cége végül elnyert. Hivatalosan ekkor tehát az Elios még nem tudhatott volna a pályázatról.

Horváth István 2006-ban lett Szekszárd fideszes polgármestere, valamint országgyűlési képviselő, 2010-től a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöki posztját is megkapta, és 2013-tól Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megbízottjaként ő felügyelte a második Orbán-kormány sertésprogramját.

2013 májusában egy kiszivárgott hangfelvételen Horváth István beszélt arról, hogy az új nemzeti dohányboltok odaítélésénél az a fő szempont, hogy „elkötelezett jobboldalinak kell lenni.” A felvételt Hadházy Ákos, akkori szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő, ma az LMP társelnöke, szellőztette meg az országos médiában.

A Bikácsi Agrár részére folyósított forint-százmilliók egyébként Tolna megye legnagyobb agrártámogatási projekjévé teszik Horváthék szarmasmarha-telepét.