Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljes káosz alakult ki a Newsweeknél

Ez a cikk több mint 6 éves.

Története legnehezebb hetét éli a neves amerikai hetilap, a Newsweek. Nem elég az, hogy a tartalomigazgatójukat felfüggesztették, mivel előző munkahelyén szexuális zaklatással vádolták meg, még a manhattani kerületi ügyészség is házkutatást tartott irodáikban.

A kerületi ügyészség főleg a homályos és átláthatatlan anyagi viszonyok miatt szállt rá a Newsweeket kiadó Newsweek Media Groupra. A nyomás akkora volt a magazinon, hogy annak három újságírója, Celeste Katz, Josh Saul és Josh Keefe úgy döntöttek, saját maguk írnak cikket róla.

A Newsweekben tényfeltáró anyagot publikáltak a házkutatásról, és a lapkiadó vezérigazgatójának, Etienne Uzacnak egy kaliforniai kamugyanús egyetemen keresztül való pénzmosási ügyéről.

Katznak ezek után kellett távoznia újságírói pozíciójából, de a cikk megjelenése után Uzacnak is le kellett mondania. Celeste Katzot főnökei egyenesen kivezettették a new yorki szerkesztőségből, de főszerkesztőjét Bob Roe-t és főszerkesztő-helyettesét Kenneth Li-t is elküldték az újságtól a főnökök az eset miatt.

A Mic.com beszámolója szerint Katz kivezetését a kollégák szimpátiatapsa kísérte, amely jól mutatja a szerkesztőségben uralkodó hangulatot.

A botrányt további munkatársak felmondása követte. Matthew Cooper riporter távozása után írt levelében az új vezérigazgató Dev Pragad arrogáns és agresszív hozzállását tette felelőssé. Pragad olyan tartalomszerkesztőket vett fel a Newsweek online felületéhez, akik Cooper értékelése szerint: „[…] az új szerkesztők felvétele, nem Li-ről vagy Roe-ról van szó, akik szégyentelenül csak a kattintásokat keresték a pontosság kárára az, amely leginkább elcsüggeszt nem csupán a Newsweekkel kapcsolatban, hanem más újságokkal is, amelyek nem tanulnak a lap bukásából.”

Az amerikai médiát a közösségi hálók kora teljesen felforgatta az utóbbi tíz évben. Rengeteg nagy nevű országos publikáció sem képes már hirdetésekből fenntartani magát, mivel azokból a Google és a Facebook mára kiszivattyúzza helyettük a profitot. Így még az olyan óriások, mint a New York Times, a Boston Globe vagy a Washington Post is óriási leépítéseket hajtott végre. A Postot is csupán az mentette meg a további elszegényedéstől, hogy a tech-százmilliárdos Amazon-tulajdonos Jeff Bezos felvásárolta a kiadót, és minden veszteséget kifizet nekik.

Még nagyobb a baj a hagyományosan a legjobban kikutatott és megírt oknyomozó anyagokat az országos médiának szállító lokális újságoknál, amelyek közül többnek már meg kellett szüntetnie print kiadását, esetleg akár működését is, helyüket pedig a Trump-korszak jellegzetes képviselői, a remekül finanszírozott jobboldali propagandaújságok és tévék veszik át a helyi tájékoztatásban.

(Columbia Journalism Review, Mic.com // Kép: Alfredo Jaar: Newsweek (1994) installáció, Thomas Schulte Galéria, Berlin. Fényképezte: Julian Stallabrass, Flickr)