Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kivándorlás elleni könyvre milliók mehettek el, az Orbán Viktorról szóló kötetet ki se akarták nyomtatni

Ez a cikk több mint 6 éves.

Könyvet jelentetett meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) „Menjek vagy maradjak?!” címmel, tele ismeretlen eredetű idézetekkel arról, hogy miért jó Magyarország, illetve miért lehet nehezen boldogulni külföldön – írja a hvg.hu.

Szász Jenő, az NSKI vezetője (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

A könyv, melynek felelős kiadója Szász Jenő, az NSKI vezetője, igyekszik segítséget nyújtani a címében is feltett, sorsdöntő kérdésre, többek közt olyan „szakmai” érvek mentén, mint például hogy itthon stabil a közbiztonság és a politikai rendszer, hogy alacsonyak a megélhetés költségei, a társadalom keresztény értékrenden alapul, védve vagyunk a migrációs folyamatoktól, és vannak erdők (ami valóban fajsúlyos érvnek tűnik az erdőkben szűkölködő külfölddel szemben), és a Kárpát-medence időjárására sem lehet panasz. És itt van a család is. Elmenni pedig azért nem praktikus, mert külföldön nincs ott a család (és a „szülők, nagyszülők évtizedes munkája által megteremtett örökség, azaz a családi vagyon idegen kézbe” kerülése), viszont terrorveszély és no-go zónák azok vannak, csökken a magyarországi lakosságszám, felbomlik a keresztény társadalom. Vannak emellett még rémséges élménybeszámolók is a külföldi élet nehézségeiről – sajnos névtelenül, az egyik ilyen névtelen megszólaló például azt mesélte el, hogy döntenie kellett a pénz és az egészség között: „Én az utóbbit választottam, és hazajöttem.”

Vannak még ilyen, remek, érzelmekre ható üzenetek is:

„A külföldre települő fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora szomorúságot okoznak hozzátartozóiknak.”

És hogy mindez mennyibe fájt? Erre sajnos nem lehet egyértelmű választ adni.

Az Átlátszó még tavaly nyáron próbálta közérdekű adatigényléssel kikérni az NSKI 5 millió forint feletti szerződéseinek a listáját (amit az Infotörvény alapján amúgy is közzé kéne tenniük a holnapjukon), de az intézet megtagadta az adatigénylést. Végül a NAIH közbenjárására csak elérhetővé váltak a szerződések, ám ezekből sem derül ki, hogy mennyibe fájt ez a könyv. A 2016-os listában ugyan van egy 24,4 milliós szerződés, ami könyvkiadói tevékenységre mutat (az NSKI a Méry Ratio Hungary Kft.-vel kötötte), és a teljesítési határideje 2017 decembere volt. Viszont a 2017-es listán már nem szerepel könyvkiadásra vonatkozó szerződés, csak egy kiadványok grafikai tervezésével összefüggő tétel, 6 millió forintos értékben. Viszont a közbeszerzési Hatóság honlapján a hvg.hu talált egy 2017-es kiírást, amely z NSKI a Kárpát-haza könyvek és Kárpát-haza Galéria sorozatcímmel megjelenő könyvek, kiadványok kiadói tevékenységének teljes körű kivitelezése kapcsán írt ki közbeszerzést. Ezt is a Méry Ratio nyerte, összértéke 63,9 millió forint.

A hvg.hu megkereste a közpénzből működő kutatóintézetet, hogy többek közt megtudják, mennyiből és hány példányban készült el a könyv, és milyen kutatások támasztják alá az abban leírtakat, de sajnos erre azt a választ kapták, hogy „nem egyértelmű a megkeresés célja”, ám szívesen adnak interjút a témával kapcsolatban.

Mindeközben a másik oldalon

Tegnap az mno.hu írta meg, hogy egyik kollégájuk, Kósa András könyvet írt Orbán Viktor, a káosz embere címmel. A kötetet a Noran Libro adta ki, viszont a megjelentetés koránt sem volt olyan zökkenőmentes, mint ahogy tervezték. Az első körben nyertes ajánlattevő nyomda ugyanis, amikor kiderült, hogy mi a könyv címe és témája, visszalépett a megbízástól – írja a lap. Ráadásul arra hivatkozva, hogy „politikailag kockázatos” lenne egy, a kormányfőt kritizáló könyv kiadása a számukra. A cég 2015-ben több tíz milliós uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi-terv révén.

(hvg.hu/mno.hu)