Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Simán le tudnám győzni Kocsis Mátét – interjú Kalmár Szilárddal, a Balpárt képviselőjelöltjével

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kudarcosnak tartja Kocsis Máté polgármesterségét és lát esélyt a legyőzésére Kalmár Szilárd, a Balpárt országgyűlési képviselőjelöltje. A Józsefváros és Ferencváros egyes részeit magába foglaló budapesti 6-os választókerületben induló Kalmár azonban nem elégedett az ellenzéki felhozatallal, és úgy véli csak helyi kötődésű, baloldali jelölt győzhet.

Kalmár Szilárd és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (Fotó: Csécsei Ilona)

Ellenzéki térfélen szinte teljes konszenzus van arról, hogy a Fideszt csak úgy lehet megdönteni, ha minden választókerületben egy jelölt áll velük szemben. Miért érzi szükségét, hogy mégis belezavarjon ebbe a képbe?

A józsefvárosi és ferencvárosi területeket magába foglaló választókörzetemben az MSZP-DK paktum értelmében egy olyan jelölt indul, akinek nulla esélye van Kocsis Mátéval szemben. Ara-Kovács Attila egy helyben teljesen ismeretlen politikus. Magamról azt gondolom, hogy ebben a választókerületben simán le tudnám győzni Kocsis Mátét, ehhez azonban az kellene, hogy beálljanak mögém azok, akik ma a létezésemről se kívánnak tudomást venni. A helyzetemet csak nehezíti, hogy a Közös Ország Mozgalom engem nem tekint hivatalos jelöltnek, nem mérnek. Én lennék az egyetlen baloldali jelölt itt, kirekesztésem egybe esik a Jobbik beemelésével. Szomorú történelmi pillanat ez.

Beszéljünk egy másik jelöltről is! Az elmúlt években önkormányzati képviselőként rengeteg fontos ferencvárosi ügyet képviselt Baranyi Krisztina (Együtt). Mögé sem tudna beállni? Esetleg visszalépni a javára, ha kiderül, hogy van esélye nyerni?

Ő egy ferencvárosi politikus. Ferencvárost a Fidesz azzal büntette, hogy nem hagyott olyan választókerületet, aminek képviselője igazából a kilencedik kerületet képviselhetné. A kerület nagyobb részét odacsapták Rogánhoz, a maradékot pedig Józsefvároshoz. Aki Kocsis Mátét le akarja győzni, annak ehhez a kerülethez kell kötődnie, én itt élek. Sajnos ő még Ferencvárosból is elköltözött és a jelölti vitán nyújtott teljesítménye sem győzött meg. Visszalépés javára azért sem jöhet szóba, mert engem kirekesztettek abból a játékból, amelynek célja eldönteni, hogy ki a legjobb jelölt.

És akkor ott van a megkerülhetetlen jelölt: Kocsis Mátét úgy tartják számon, mint a Fidesz egyik legsikeresebb budapesti politikusát. Miben rejlett Kocsis józsefvárosi sikere az elmúlt években?

Siker? Vergődött pár évet, fura stagnáláson kívül mást felmutatni nem tud. Itt méregdrága irodaházak épültek lakások helyett, nyomorog a kerületi választók többsége, és egyre többen vesztik el lakhatásukat. Kocsis egyetlen sikere – idézőjelben – az volt, hogy rendőrökkel próbálta megoldani a gettósodó városrészek problémáját. Sikeres azonban ez se volt. A kerület fuldoklik a drogban, minden nap családok válnak otthontalanná, az utcára vezényelt rendőrök eközben autósokat vegzálnak. Ez nem siker, ez szégyen!

Reálisnak tartja az ő legyőzését?

Igen. Sőt, tisztelem őt abból a szempontból, hogy egy alapvetően ellenzéki körzetben vállalta a jelöltséget. Ha itt most valaki őt legyőzi, azzal politikai karrierje is véget érhet. Más vezető fideszes politikus nem vállalt ilyet.

Lépjen vissza a többi jelölt egy olyan párt javára, mely még a többi ellenzéki párt szűkös erőforrásaival sem rendelkezik. Nem irreális elképzelés ez?

A pártom mögöttem áll minden szempontból. Az ajánlások összegyűjtése, a szórólapozás, a plakátolás megoldható. Nem követjük el azt a hibát, mint a 4k! 2014-ben, hogy a szűkös erőforrásokat megosztjuk több tucatnyi helyen. Egyetlen helyre koncentrálunk, ez nagy erőt jelenthet, akkorát, amekkora  más ellenzékinek nincs ebben a választókerületben.

Hány százalékos eredménnyel lenne elégedett?

Lélektani jelentősége nem a százalékoknak van, hanem annak, hogy győzzük le Kocsis Mátét. Annak azonban ma már  nincs realitása, hogy helyben megállapodás legyen. A hivatalos ellenzék öt jelöltje közül három biztos indul, logikus lenne a DK-s visszalépése az Együtt jelöltje javára, ezzel viszont csak zavart okoznának, mert az ellenzéki szavazóknak csak egy kis része tudná, hogy kire kell szavazni, többségük tanácstalan lenne a szavazófülkében. Ez az opció még az én esélyeimet is növeli, mert sokan lesznek, akik minden ukáz ellenére baloldali jelöltre hajlandóak csak szavazni.

Kisebb médiafelzúdulást keltett, hogy a Balpárt és a Munkáspárt-2006 választási együttműködést kötött a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével, Karácsony Gergellyel. Mit jelent ez az együttműködés a gyakorlatban? Az MSZP-vel közösen induló Párbeszéd akkor most önt vagy a DK-s jelöltet fogja támogatni?

Az aláírás előtt nyilvánvalóvá tettem, hogy indulok a választókerületemben. Nem titok, billegett az egész aláírás. Mégis aláírtuk. Mind a mai napig én vagyok az, akinek csak egyszer kell mondani és dobom az egészet, elfogadom, hogy Karácsony Gergely mégsem akar segíteni a felettünk lévő üvegplafon áttörésében. Nem tudom ki kit fog támogatni, de azt tudom, hogy választókerületben lévő szocialistáknak óriási dilemmát jelent a hiteles balos jelölt indulása.

Dilemmát okozhat az is, hogy több jobboldali médium is cikkezett a mosonmagyaróvári sortűz kapcsán, a Facebookon megosztott megjegyzéseiről. Megváltozott azóta az álláspontja? Nem tart attól, hogy az ilyen kijelentésekkel árt például Karácsony Gergely kampányának?

Hazug módon ferdítették el azt, amit leírtam. Azóta többször nyilvánvalóvá tettem, hogy a sortűz utáni lincselések elkövetőit nevezem csőcseléknek, nem az áldozatokat. Egyébként 1956 nagy dilemma egy hozzám hasonló baloldalinak, mert az egyik oldalon ott van Angyal Pista, a másikon Mező Imre, az embervadászatok, lincselések. Több száz kiváló embert vesztett el akkor is a baloldal.

Amúgy a témáról író Hetektől már elnézést is kértek, Bayer Zsoltot pedig, aki erre hivatkozva „elmebeteg csótány gennyládának” nevezett, beperelem.

A Közös Ország Mozgalom választási fórumot rendezett a választókerületben. Nem tartották elég komoly jelöltnek ahhoz, hogy meg is hívják?

Azt mondták, hogy csak az 1 százalék feletti pártok mehetnek. Küzdöttem, ragaszkodtak alapelvükhöz, lett ebből veszekedés is, de elfogadtam ezt az adminisztratív kirekesztést, de erről már beszéltem.

Apropó 1 százalék feletti pártok: mérték már, hogy mekkora a támogatottsága a kerületben?

Nincsenek meg az ehhez szükséges eszközeink, majd a választás megmutatja, hogy mekkora támogatottsága lehet egy szociálisan elkötelezett baloldali pártnak. Elemzők pár száz voksról beszélnek jó esetben, de vitatkozom velük, a politika nem egyszerű matematika. Rendkívül nagy szerepe az érzelmeknek, az emberek csalódottságának és annak, hogy mernek-e hinni valami újban.

Mi történik, ha bejut a parlamentbe? Tudna evezni a professzionális politikusok között?

Bízom abban, hogy nagyon markáns karakterem van. Megfelelő elszántsággal fontos ügyekre, legfőképp az országot sújtó szociális katasztrófára tudnám irányítani a figyelmet. Azt sem tartom kizártnak, hogy a várható politikai mozgások miatt akár egy frakciónyi képviselő összejön hozzám hasonlóan gondolkodó, de ma más pártokban lévő emberekből. De ez a jövő zenéje. Valami nagy változás kell jöjjön, mert a jelenlegi állapot tarthatatlan!