Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Székelyföldön végigfutott egy migránsokkal riogató álhír, és bár azóta cáfolták, még mindig olvasható eredeti formájában

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Maszol járt utána annak a Facebookon jelenleg gyorsan terjedő kamuhírnek, ami szerint kedden Sepsiszentgyörgyre érkezett egy ötvenfős, menekültekből álló csoport, akiket „a városban telepített le a román hatalom”. A cikk emellett azt is megemlíti, hogy további városokba is „tervezik nagyobb számú migráns csoportok letelepítését”. És bár alig pár órával később már a hírt eredetileg publikáló oldal is elismerte, hogy az állítások hamisak, az eredeti cikk továbbra is elérhető, és nagyságrendekkel többen lájkolták és osztották meg, mint a cáfolatot.

A cikkben egyébként egy informátorra hivatkozva azt állítják, hogy „megállapodás született Georg Soros és a román vezetés között Magyarország zsarolására”.

E szerint ha Magyarország nem fogadja el a menekültkvótát, akkor „Székelyföldet elárasztják jobbára afrikai néger betolakodókkal”.

A Maszol megkereste Sepsiszentgyörgy alpolgármesterét, érdeklődésükre Tóth-Birtan Csaba elmondta, nincs hivatalos egyezség, ami érintené a polgármesteri hivatalt ebben az ügyben, betelepítésről nincs tudomása.

A lap még kedden elérte a kamuhírt megjelentető oldal tulajdonosát is, aki ugyan csak név nélkül nyilatkozott, de annyit azért elmondott:

„Remélem, hogy csak álhír, eddig senki nem cáfolta.”

A Hungary First nevű oldal célja a tulajdonos elmondása szerint az, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyarországi és a határon túli magyarokat „mint információkban, esetleg kölcsönös segítségnyújtásban…”. A lap egyébként ebben a hónapban indult, van cikkük, amely a CSOK-ot népszerűsíti, vettek át máshonnan hírt, amely azt boncolgatja, hogy „a magukat feministának nevező balliberálisok valójából a nők ellenségei…”, megünneplik a Komlón nyolcadik alkalommal megrendezett kolbásztöltő fesztivált.

És igen, néhány órával az eredeti cikk megjelenése után kiadtak egy újabbat, amiben megírták, hogy „Nincs migránsbetelepítés Székelyföldön!”. Csakhogy míg az eredeti cikket 217 ember lájkolta és 137 megosztás van rajta (ami persze nem őrületesen nagy szám, de azért az oldal többi cikkén mutatott aktivitáshoz képest kiemelkedő), alatta pedig jócskán felgyűltek a nem túl baráti kommentek, addig a cáfolatot már csak 22-en lájkolták és 18-an osztották meg, ami a Hungary First Facebook-oldalának átlagos aktivitásával egyezik meg.

Komment a cikk alatt (Forrás: Facebook)

Vagyis míg maga az álhír, amit ellenőrizetlenül tett ki az oldal, gyorsan és sokfelé terjedt, addig a cáfolat jóval kevesebb emberhez érhetett el.

Beszédes az is, ahogyan a Hungary First „csapata” megmagyarázta az esetet:

„Jól sejtettük, amikor kitettük a hírt, amely szerint Sepsiszentgyörgyre migránsokat telepítettek… stb. A csaknem egy hónapja indult honlapot minden bizonnyal ezzel a hírrel „próbálták ki” az arra illetékesek.

Ezt sejtve kértük, hogy cáfolja meg, aki tudja, vagy erősítse meg, aki arra hivatott azon cikkünket, melyben írtunk a betelepírésről. Az erdélyi magyar lapok főszerkesztői sorra jelezték, hogy nem tudnak ilyen akcióról, jelenleg e kérdés nem merült fel hivatalos formában. És ez megnyugtató.

A kérdés: jól tettül-e, hogy a hírt nagydobra vertük? Azt gondoljuk, jól tettük, hiszen a mai zavaros világban és a jelenlegi magyarellenes európai és román légkörben kötelességünknek tartjuk, hogy amennyiben efféle értesüléshez jutunk, jelezzük.”

Az azonban koránt sem megnyugtató, hogy egy oldal előbb publikál egy hírt, és hagyja terjedni, majd csak órákkal később, amikor más erdélyi lapok utánajárnak az esetnek, kezd magyarázkodásba, a cikk pedig eredeti formájában (tehát még véletlenül sem jelezve, hogy a cikknek semmilyen valóságalapja nincs) a mai napig olvasható.

Emellett pedig az is erősen kérdéses, hogy az ilyen, hisztériakeltésre szolgáló kamuhírek, amik azt sugallják, hogy ha Magyarország nemet mond a kvótarendszerre, akkor „Georg Soros és a román vezetés” Székelyföldet árasztja el migránsokkal, vajon mennyire hozzák közelebb a magyarországi és a határon túli magyarokat..

(Maszol/Mérce)