Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tanítanék és az Oktatói Hálózat összehozta az oktatási minimumot – Összefoglalónk a délutáni tüntetésről (videóval)

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ígéretükhöz híven elsősorban a választópolgárokat szólította meg vasárnap délután a Kossuth térre szervezett tüntetésén a Tanítanék. Az elmúlt két évben számos protestakciót szervező mozgalom tagjai mellett színpadra álltak követeléseikkel a köz- és felsőoktatási szakszervezetek, valamint a Független Diákparlament képviselői is. Végül pedig  prezentálták a nyolc ellenzéki párt közös kompromisszumos oktatáspolitikai vállalását, az oktatási minimumot.

A megmozdulás hírére összeverődött, nagyjából kétezer fős tömeg elsőként a tüntetés apropójául szolgáló oktatáspolitikai lépések összefoglalóját hallgathatta meg a Tanítanék tagjaitól. Itt a szervezők újra elmondták: felháborítja őket a szakképzésben és egyetemen dolgozók elnémítása, kifogásolták Balog Zoltán teljhatalmát az iskolaalapításokat érintő kérdésekben. Emellett tiltakoztak a tankerületek intézmények feletti hatalma, az iskolák államosítása és a Honvédelmi Intézkedési Terv ellen, amellyel szerintük a kormány összemossa a propagandát az oktatáspolitikával.

Törley Katalin, a Tanítanék tagja ezt követően Vekerdy Tamás üzenetét tolmácsolta a megjelenteknek: a pszichológus-író szerint csak szabad tanárok, szabad emberek nevelhetnek szabaddá váló gyerekeket.

A szabadság paradigmája azt mondja a gyermeknek: az légy, aki vagy. A diktatúra paradigmája pedig azt, hogy légy, akivé én akarlak tenni.

– folytatódott Vekerdy mondandója. Az üzenetet azzal zárult: bár kezdetben mindig gyengének tűnnek a demokráciák és  erősnek a diktatúrák, utóbbiak népmesei módon mindig győztek a történelem folyamán.

Színpadra lépett Balla István, annak a komáromi szakgimnáziumnak a tanára is, ahol rendszeresen szégyenfalra tették az igazgatói megrovásban részesült diákok nevét, őt pedig az ezzel kapcsolatos nyilatkozattétele után a kommunikációs protokollra hivatkozva felelősségre vonta az iskola vezetése. Balla szerint a kormány célja, hogy tudatlanságban tartsa az embereket, egy ilyen kiszolgáltatott, demokrácia nélküli többpártrendszer pedig  a közvélemény manipulálásának ideális környezete.

Nagy Blanka a Független Diákparlament (FDP) képviseletében szintén arról beszélt, hogy nincs szólásszabadság az iskolákban. Szerinte olyan iskolákra lenne szükség, ahol a tanárok nem félelemből végzik a munkájukat, és ahová a gyerekek nem rettegnek bemenni. Az FDP nevében arra is emlékeztetett: a 19-ei diáktüntetésen  31-éig adtak ultimátumot Balog Zoltánnak, választ pedig azóta sem kaptak.

Röviden felszólaltak a tüntetést támogató szakszervezetek képviselői is.  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László arról beszélt, hogy amit a kormány saját sikerének nevez, az kudarc és jövővesztés az országnak; a rendszer által alkalmazott minősítések pedig a pedagógusok alkalmasságát nem szakértelemben, hanem engedelmességben méri. Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) alelnöke a szolidaritását fejezte ki az FDSZ nevében, valamint felhívta a figyelmet a felsőoktatásban dolgozók bérrendezésének sürgősségére.

Beszédet mondott a Pedagógusok Szakszervezetének visszavonulás előtt álló elnöke, Galló Istvánné is. Szerinte az elmúlt két év demonstrációi elszomorítóan eredménytelenek voltak, ugyanakkor itt van annak az ideje, hogy az iskolákban tapasztalt problémákról az egész társadalom problémáiként beszéljünk.

28 évvel a rendszerváltás után békéért és szabadságért kell felemelni a hangunkat ,

ezt pedig mindaddig utópia marad, amíg ki nem kényszerítjük a hatalomból – mondta Galló Istvánné.

Ezt követően a Tanítanék bejelentést tett: három hónapos tárgyalássorozatot követően az egészségügyi minimum  mintájára

az Oktatói Hálózattal közösen sikerült tető alá hozniuk az oktatási minimumot,

vagyis azt a dokumentumot, amely tartalmazza a pártok  közös, kompromisszumos vállalásait az oktatáspolitika kapcsán.

A nyilatkozat részleteit Pilz Olivér, a Tanítaték tagja ismertette. Mint mondta, elképzelésükkel az összes párt képviselőit megkeresték, a kormányoldalról ugyanakkor – az egészségügyi minimumhoz hasonlóan – nem érkezett rá reakció. Ennek értelmében tehát az ellenzéki pártok olyan oktatáspolitika mellett kötelezték el magukat, amely személyközpontú, esélyteremtő, és fontosnak tartja az egyenlő bánásmódot. Kiemelten fontosnak tartják az óraszámok mérséklését, a lexikális tudás számonkérése helyett pedig a kompetenciaközpontú oktatást, és a kritikus gondolkodást helyeznék előtérbe. Fontos kitétele a dokumentumnak a szabad intézményválasztás és átjárhatóság, és a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentése, valamint megbecsültségük növelése is. A közös nevező részét képezi az is, hogy a évente a GDP 6 százalékát fordítsa a kormány a költségvetésből az oktatásra, és a fontos döntéseket mindig széleskörű társadalmi egyeztetés előzze meg.

Az oktatási minimum összeállítói ugyanakkor nem álltak meg a közoktatás határainál, és Máté Andrásnak, az ELTE oktatójának és az Oktatói Hálózat tagjának segítségével kiegészült a felsőoktatást érintő problémák megoldására tett javaslatokkal is. Ez utóbbiak kitértek az akadémiai szabadság, az intézményi autonómia kérdéseire, valamint hangsúlyozták oktatás és kutatás egységét és a hallgatók önálló gondolkodásának, nyitottságának fejlesztését is. A javaslat arra is rámutat: lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az egyetemeken tanuló diákoknak ne kelljen megélhetési megfontolásból a tanulást teljesen munka alá rendelniük.

A dokumentum ismertetése után az oktatási minimumot aláíró nyolc párt (az MSZP, a DK, az LMP, az Új Kezdet, az Együtt, a PM, a Momentum és a Liberálisok) szakértői és oktatáspolitikusai „Oktatási Minimum” feliratú molinóval álltak fel együtt a színpadra. Törley Katalin,a Tanítanék nevében elmondta:

„Sok közös munka, belátás és kompromisszum eredménye az oktatási minimum”.

Az esemény zárásaként a Tanítanék szavazatuk leadására buzdította a megjelenteket és a közvetítést online figyelőket. „Mi most csak az oktatásról beszéltünk, de nem árt végiggondolnotok a többi ágazat ügyét sem” – mondta Pilz Olivér.

„Legyen béke és szabadság az oktatásban, legyen béke és szabadság az országban!”

– ezzel a felkiáltással zárult a tüntetés.

A tüntetés teljes hosszában megtekinthető az alábbi videón:

A Tanítanék tüntetése egy jobb oktatási rendszerért a Kossuth téren. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Sunday, 28 January 2018