Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Órákig haldoklott a beteg a folyosón a Honvédkórházban

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 24.hu egy tragikus esetről számolt be, mely rámutat az egészségügy óriási problémáira. Egy 58 éves férfinél 2017 augusztusában hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak. Az orvosok kemoterápiára küldték,  négy kezelésen volt túl, amikor október 23-án súlyos hasi fájdalmakat tapasztalt reggel. Az ügyeleti orvost, aki azt tanácsolta, menjenek be vele a kórházba, mert nem érdemes a mentő kiérkezéséig várni, mert az akár két óráig is eltarthat.

A beteg lánya  egyeztetett édesapja onkológusával, aki beutalta a férfit a Honvédkórház sürgősségi osztályára. Mire beértek a kórházba, a férfiért már kerekesszéket kellett kitolni olyannyira rosszul volt. Fél órán át tartott a regisztráció, mire a lánya és fia leadta az okmányait. A beteg lánya, Garai Ivett az írta meg a 24.hu-nak:

Az első vizsgálatra két óra várakozás után került sor. Hasi röntgent és hasi ultrahangot végeztek el édesapámnál, de ezek eredményeiről semmilyen tájékoztatást nem kaptunk. A nővérnek közben többször jeleztem, hogy édesapám szenved, mire odatoltak egy ágyat. Fekve még nagyobb fájdalmai voltak, le akart esni a földre. Hiába szóltam bárkinek, csak azt hajtogatták, ne pánikoljunk, annál később kerülünk majd sorra.

 

A beteg állapota percről percre súlyosbodott, fél 4 körül a férfi már vért hányt,  de még fájdalomcsillapítót sem adtak neki.

Egész nap egy korty vizet sem tudott lenyelni, mert azonnal kijött belőle. Nagy szükség lett volna infúzióra, mivel olyan cukorbeteg is volt, aki gyógyszeres kezelés alatt áll, ezért egész nap fontos lett volna neki az étel és az italfogyasztás, de képtelen volt bármit is elfogyasztani. Estére már kritikus szint felett járt a cukra. Garai Ivett azt mondja, hogy a nővérek keresztül néztek rajtuk, a kéréseiket egyszerűen semmibe vették. A nő 7 óráig jól tartotta magát, de ekkor elszakadt a cérna, és kikelt magából és kiabálni kezdett, hogy foglalkozzanak az édesapjával.

Estére sikerült elérni, hogy megvizsgálják őt. 7 és 8 óra között CT-re vitték, ekkor derült ki, hogy a hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt. Zacher Gábor körülbelül ezzel egy időben érkezett meg a kórházba. Erre egy kicsit felpörögtek az események. ő hívta össze az orvosi konzíliumot. Édesapám infúziót kapott, végül 22 óra 45 perckor bevitték a műtőbe. Felnyitották és rájöttek, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni

 

A sikertelen operáció  után közölték a rossz hírt, hogy a beteg rövid időn belül meg fog halni. A lány értesítette a családtagokat, hogy elbúcsúzhassanak hozzátartozójuktól. A férfi másnap délelőtt 11 óra után elhunyt.

Az egész ügyben az embertelen bánásmód fáj a legjobban. Jól tudták, hogy hibáztak, de a nővérek, az orvosok és a vezetőség fedezték egymást. A papírokat csak pénzért adták ki, és eleinte a boncolást sem akarták elvégezni. -mondta Garai Ivett

A nő azon is felháborodott, hogy azon a skálán, amely meghatározza, hogy a beteget mennyi időn belül kell orvosnak megvizsgálnia, az édesapját hármas kategóriába sorolták az ötös skálán. Ennek megállapításához az előírások alapján előbb vérnyomást, szaturációt, hőmérsékletet, pulzust néznek és szükség esetén EKG-t végeznek, vércukrot mérnek a protokoll szerint .

A lánya szerint a férfi esetében mindez ránézésre történt minden. A vérhányás és a vérvizelet tényét a jelentés szerint egyáltalán nem dokumentálták.

Garai Ivett panaszt tett a Honvédkórháznál, és az apja halálának ügyét kivizsgálták. Dr. Muzsaly Ildikó, az Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatója a távollévő orvosigazgató nevében azt írta a válaszlevelében, hogy érkezésükkor már másik 29 beteg vizsgálatai folytak, akik között több súlyos állapotú is volt, illetve a vizsgálatok alatt, amíg ott voltak a Sürgösségi Betegellátó Centrumban , még további 68 beteg került felvételre. -idézi a levelet a 24.hu.

A válaszlevélben az is benne van, hogy a férfi áttétes daganatos állapotából kifolyólag menthetetlen volt, tehát az esetlegesen korábban elvégzett műtéti beavatkozás sem eredményezhette volna életének szignifikáns meghosszabbítását.

Az Intézmény orvosigazgatójaként az Osztályvezető főorvosok nyilatkozatával egyetértek, és megállapítom, hogy a betegellátás a szakma szabályai szerint történt

– áll a levélben annak ellenére, hogy a férfi órákig haldoklott a kórház folyosóján.