Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A punci visszaharap? Megsokszorozódott a nők érdeklődése a politika iránt Trump hatalomra kerülése óta

Kevés jó hírt hozott Donald Trump elnökségének első éve, de akadnak azért pozitív fejlemények is. Ilyen például az, hogy nők ezreit késztette arra, hogy politizálni kezdjenek. Miközben jelenleg csupán a parlamenti székek ötödét foglalják el nők az Egyesült Államokban, a puncimarkolászó sztorijával a mozgalom nevét és jelképét, a rózsaszín „pussy hat”-et is ihlető Trump talán döntő lökést adott ahhoz, hogy a nők behozzák a lemaradást.

Egy évvel ezelőtt a Nők Menete az Egyesült Államok történelmének legnagyobb országos demonstrációjává nőtt, csaknem három millió felvonulójával és szerte a világban szervezett szimpátiatüntetésekkel. Ahogy akkor írtuk, a szervezők egy befogadó és sokszínű feminizmust akartak felmutatni, a polgárjogi mozgalom neves aktivistája, Angela Davis szavaival:

„Ez egy inkluzív és interszekcionális feminizmus, mely mindenkit arra hív, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz a rasszizmus ellen, az iszlamofóbia ellen, az antiszemitizmus ellen, a nőgyűlölet ellen és a kapitalista kizsákmányolás ellen.”

És úgy tűnik, az ellenállás egyik népszerű formájának bizonyult a pártpolitikai elköteleződés. A jelenséget a Time magazin Pink Hullámnak nevezi, és a Center for American Women and Politics (Rutgers University) adataival támasztja alá. Ezek szerint a női demokrata jelöltek aránya a következő kongresszusi választásokra 350%-kal nőtt a két évvel ezelőtti 41 főhöz képest. 79 nő próbálkozik azzal, hogy kormányzó legyen belőle, ami az eddigi, 1994-es rekord duplája. De a nők nemcsak jelöltként, hanem aktivistaként, tanácsadóként, a pártoktól független kampánystábok, struktúrák szervezőiként is sokkal aktívabbak.

Ráadásul, nem csak többen indulnak a jelöltségért, hanem nyernek is: a két hónappal ezelőtti virginiai választásokon 60%-kal nőtt meg a képviselőnők aránya. A tendencia elsősorban a demokratáknál érzékelhető, Virginiában pl. 27 demokrata, női képviselőjelöltre 3 republikánus jutott. És a közeledő kongresszusi választások 439 női jelöltjének 80 százaléka is demokrata.

A nők nagyobb szerepvállalása a pártpolitikában még okozhat kellemetlen meglepetéseket a magát kiegyensúlyozott zseninek vélő elnöknek. Az USA-ban ugyanis a nők nagyobb arányban vesznek részt a választásokon, és inkább szavaznak a demokratákra: csaknem 30 éve egyetlen republikánus jelöltnek sem sikerült elvinnie a női szavazatok többségét.

(eldiario.es)

Olvass tovább!