Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy baj van az oktatásban, ha 2018-ban ugyanazért kell tüntetni, mint 2016-ban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több ezer diák tüntetett ma a Kossuth téren egy jobb oktatási rendszerért, versenyképes tananyagért, a diákok túlterheltségének csökkentéséért. A helyzet pikantériája, hogy a követelések nagyrészt megegyeznek a 2016-os kockás inges, tanítanékos mozgalmak és tüntetések követeléseivel. Úgy tűnik, nem sok minden változott. A diákok január 31-ig adtak ultimátumot a kormánynak, de már 28-án újra az oktatásért tüntethetnek az emberek a Tanítanék mozgalom demonstrációján.

A 2012-es diáktüntetések jelszavaival és a 2016-os tanártüntetések követeléseivel léptek színpadra a péntek délutáni tüntetések szónokai. Ez két dolgot jelent. Egyrészt, hogy a Hallgatói Hálózat tüntetéssorozata mennyire beleette magát a következő generációk politikai kultúrájába is, illetve, hogy 2 év alatt semmi se változott az oktatásban.

De nem csak a jelszavakban volt hasonló a tüntetés a 2012-es tüntetéshullám eseményeihez. A tömegben ugyanis főleg fiatalokat lehetett látni, az idősebb generáció tagjai nem képviseltették magukat nagy számban. Már a Hallgatói Hálózat idejében is érezni lehetett, ha a fiatalok, a diákok mennek az utcára, a szüleik, nagyszüleik nem mennek ki tüntetni.

Ellenben a szolidaritás az interneten érzékelhető volt. A különböző élő közvetítések nézettsége, a posztok lájkoltsága és kattintékonysága hozta a CEU-tüntetések legdurvább időszakának számait.

A diákok végül 12 pontban fogalmazták meg követeléseiket, a pontok nagy része pedig a korábban már a Tanítanék tüntetésein is megfogalmazódott követelésekhez hasonlítottak, ami felveti a kérdést, az akkori tüntetéshullám csak lecsillapodott, vagy megoldódtak a problémák?

Márpedig a közoktatás állapotának javításánál kevés fontosabb dolga van a mindenkori kormánynak, hiszen a szegénység csökkentésén keresztül a későbbi munkaerőpiaci teljesítményig mindenre kihat az itt eltöltött 12 év.

Kérdés, a mostani tüntetés vajon egyszeri alkalom, vagy egy tüntetési hullám kezdete? Ez minden bizonnyal ki fog derülni 28-án, amikor a Tanítanék mozgalom hívja utcára a közoktatásért aggódó tüntetőket délután háromra a Kossuth térre.