Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ENSZ irodáiban világszerte elterjedtek a szexuális zaklatás és erőszak esetei

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Guardian az ENSZ dolgozóinak körében végzett kutatást a nemzetközi szervezetnél előforduló szexuális zaklatás és erőszak eseteiről. A kutatás eredményei nem festenek túl pozitív képet a szervezetről, a megkérdezett dolgozók a hatalommal való visszaélésnek, az áldozatok elhallgattatásának és a felelősség alóli kibújásnak rengeteg változatáról számoltak be.

A kutatásról eredményeit ismertető cikkben a Guardian nem írja le a pontos módszertant, így az nem derül ki, hogy a dolgozóknak kb. hány százalékát érte már ilyen jellegű atrocitás. A megkérdezettek közül 15 alkalmazott számolt be szexuális zaklatásról vagy erőszakról, amelyet az elmúlt 5 évben éltek át. A visszaélések a verbális bántalmazástól a nemi erőszakig terjedtek. A Guardian 10 országban végezte el a kutatást, az áldozatok név nélkül szerepelnek benne az anonimitásuk megőrzése érdekében.

A legfőbb problémának a vezető vagy magas beosztásban lévő ENSZ alkalmazottak hatalmukkal való visszaélése tűnik. Több áldozat arról számolt be, hogy amikor megpróbálta feljelenteni az erőszaktevőjét, akkor kirúgással fenyegették, míg az elkövetőknek semmi bántódásuk nem esett. Volt olyan, akinek a szervezet ombudsmanja azt mondta, hogy nem tud neki az ügyében segíteni, mert vezető beosztású ENSZ alkalmazottak megfenyegették.

Sokan arról is beszámoltak, hogy vezető menedzserek szexuális juttatásokért cserébe ajánlottak fel magasabb beosztást. Egy ENSZ által alkalmazott külsős vállalkozó elmondta, hogy egy magasabb beosztású kollégája meghívta egy italra 2016-ban, majd a nőt ellenkezése ellenére letámadta. Az eset után a férfi azt mondta, ha valaha kell neki ajánlólevél, csak szóljon.

A másik jelentős problémának az tűnik, hogy az ENSZ belső vizsgálatokat indít a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos feljelentések nyomán, és ezek gyakran igazságtalan módon zajlanak. Volt olyan nő, aki nemi erőszakért feljelentette a nála magasabb beosztásban lévő kollégáját, akinek orvosi bizonyítékok és szemtanúk vallomásai ellenére nem adott igazat a belső vizsgálat. Aztán ki is rúgták. 2015-ben egy közép-ázsiai irodában egy szexuális zaklatással megvádolt férfi vezethette az ellene indult eljárást. De nemzetközi státuszának köszönhetően az ENSZ alkalmazottai a nemzeti bíróságokat is megúszhatják – sokan közülük még diplomáciai védettséggel is rendelkeznek.

Peter Gallo, aki 2015-ig vizsgálatvezetőként dolgozott a szervezetnek azt állította, hogy rendszeresen tapasztalta azt, hogy bizonyítékokat nem vesznek figyelembe és a tényeket elferdítik. „Vizsgálatvezetőként arra utasítottak, hogy soha ne tegyek fel kérdéseket csak azért, hogy a „kíváncsiságomat kielégítsem”. Az egyetlen szabály az volt, hogy ne hozzunk szégyent a szervezetre.”

Egy nő, aki a Közel-Keleten dolgozik ENSZ békefenntartóként, így foglalta össze a helyzet súlyosságát:

„Visszataszító az egész, mert ez egy olyan szervezet, ami elvileg mindenkinek kiáll a jogaiért… Rettenetesen álszentek vagyunk.”

(Guardian)