Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismert amerikai fajvédő biztosítja támogatásáról Orbán Viktort a Pesti Srácokon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Skype-on keresztül adott interjút Richard Spencer, az amerikai fehér elkülönülést hirdető népszónok Dezse Balázsnak, a Pesti Srácok újságírójának. Spencer arról ismert, hogy Trump megválasztása után a náci Hitlergrußra emlékeztető „Hail Trump!” felkiáltással üdvözölte az új elnök fajvédő érzelmeit egy washingtoni konferencián. Valamint arról, hogy ennek a felvételnek a kikerülése után röviddel egy anarchista tüntető csapta őt orrba alaposan a nyílt utcán.

Richard Spencer ezenkívül főszervezője volt a szélsőjobbos virginiai „Egyesítsük a jobboldalt!” menetnek Charlottesville-ben, ahol egy szimpatizánsuk meg is gyilkolt egy ellentüntetőt.

Mostani interjújában (ami alá a Pesti Srácok odaírta, a szerkesztőség nem azonosul az abban elhangzottakkal) igyekszik tisztázni, ő nem úgy szélsőjobboldali, ahogy azt róla tartják, magát identitáriusként határozza meg. A rövid eszmecserében, amelyet a Huth Gergely által üzemeltetett, jelentős kormánypénzből működtetett blogoldal vasárnap közölt, Spencer természetesen kitér még arra is, Orbán európai politikáját, bevándorlóellenességét példaértékűnek tartja, bár szerinte amit ő csinál, az „nem elég”.

Ehhez Richard Spencer ugyanakkor menten hozzá is teszi:

Jómagam tisztelem Orbán Viktort egyébként, azt kell, hogy mondjam, ő a legtisztességesebb vezető Közép-Európában.

Ami a 2014-es, Spencer és régi fegyvertársa, Bill Regnery által kezdeményezett, végül pedig Pintér Sándor belügyminiszter által kitiltásokkal megakadályozott, budapesti fajvédő konferenciát illeti (amikor is Spencert az Alkotás útról, Budáról elő is állították), az ifjú amerikai provokátor aláhúzta, „már nem haragszik” ezért Orbánra, sőt bármikor koccintana is vele:

Úgy gondolom, hogy akkor a magyar miniszterelnök rossz döntést hozott velem kapcsolatban, de ez nem azt jelenti, hogy más dolgokban is rossz döntéseket hoz. Hogy őszinte legyek, egyszer szívesen leülnék vele koccintani, hogy megtudja milyen is vagyok valójában.

Spencer önmagát a tengerentúlon, de Nagy Britanniában is szereti úgy bemutatni, mint az ún. Alt Right mozgalom jól fésült arcát, ebből a célból még „elemző intézetet” (National Policy Institute) is alapított, amelynek jelenlegi székhelye a Virginia állambeli Alexandriában van.

A vele folytatott beszélgetések azonban rendszerint a fehér faj történelmi érdemeiben, és a másmilyen bőrszínű, illetve nem egyértelműen nordikus kinézetű emberek alávalóságának bizonygatásában csúcsosodnak ki. Illetve annak a tervnek a fejtegetésében, amely bőrszín szerint szegregált bantusztánokat hozna létre az Egyesült Államok helyén. Alig néhány hete például, Gary Younge, a brit Guardian fekete bőrű újságírója addig fárasztotta Spencert tárgyi tudásával, amíg annak elege lett, és rácsattant:

Dehát te sohasem leszel angol, ne hidd már ezt!