Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: Ha az LMP beáll az összefogásba, visszalépek Szél javára

Ez a cikk több mint 6 éves.

Karácsony Gergely tegnap a Spinoza házban adott interjút Rangos Katalin politikus beszélgetés-sorozatában. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje elmondta, ha az LMP beszáll az összefogásba, másnap visszalép Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje javára. „Le fogok borulni a lába elé és meg fogom csókolni a lába nyomát.”

Karácsony azt mondta, pont ezért lépett ki annak idején a Párbeszéddel az LMP-ből, mert minden kérdésben egyetértett, kivéve abban, hogy ezekből hogy lesz valóság.

„Az LMP önálló indulása annullálja az összes benne lévő értéket” – mondta Karácsony politikai hazugságnak nevezte, hogy az LMP úgy akar kormányváltást, hogy nem hajlandó együttműködni más pártokkal a választásokon. De szerinte a jövőben elképzelhető, hogy lesz valamiféle kooperáció az LMP és a többi párt között.

Karácsony szerint ma Magyarországon a politika a háború és a lopás szinonimája, a demokratikus ellenzék pedig akkor tud győzni a tavaszi választáson, ha el tudja hitetni az emberekkel, hogy a politika nem erről szól. Szerinte Orbán Viktort nem Orbán Viktor 2 fogja leváltani.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszélt Botka László megpuccsolásáról is. Szerinte Botka programja jó volt.

Szerinte fontos volt, hogy Botka hiteles személy önkormányzati múltja miatt, mert szociális ügyekben vagy lakáspolitikában hitelesebb arca tudott lenni az MSZP-nek. De szerinte hiba volt, ahogy Botka a DK-hoz viszonyult.

Bár Karácsony szerint is elkövetett durva hibákat a 2010 előtti politikai vezetés. A Párbeszéd társelnöke itt 2006 októberi rendőri túlkapásokat emelte ki. De szerinte Gyurcsány és a DK nélkül nincs összefogás.

Karácsony saját állítása szerint erről Botkát is megpróbálta meggyőzni.

„Az ellenzéki szavazók nem azt szeretik, aki megbontja a békét, hanem azt, aki építi”

– mondta Karácsony. Karácsony szerint a szavazók 89 százaléka összefogást szeretne, de ezt csak az MSZP-Párbeszéd képviseli.

A két párt miniszterelnök-jelöltje elmondta azt is, szerinte Vona Gábor egy második Orbán Viktor lenne. Karácsony akkor hinne a néppártosodásban, ha Vona Gábor 20 év múlva is azt képviselné, amit most mond, de Vona most egy olyan politikus, aki a véleményét, ideológiáját, álláspontjait folyamatosan az igények szerint alakítja.

Az Állami Számvevőszék Jobbikra kirótt büntetését elfogadhatatlanak tartja, de szerinte nem szabad elfelejteni, ki az a Simicska Lajos, és milyen pénzekből támogatja ő a Jobbikot.

Karácsony szerint nem szabad az ellenzéknek azt a cél kitűznie, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada. Szerinte a kormányváltás kell, hogy a cél legyen, és ehhez elég az, ha a Fidesz nem szerzi meg a mandátumok 50%-át. Akkor szerinte a Fidesz mögötti erő megszűnik, és egyik napról a másikra egyszerűen összeomlik ez a rendszer.

Karácsony szerint még sok – mintegy tíz – olyan választókerület van az országban, ahol nem az a jelölt indul, akinek kellene. Esélyes jelölteket „szednek le a tábláról”.

A Párbeszéd korábban javasolta, hogy tartsanak előválasztást, ez most már nem valósul meg, de a Közös Ország Mozgalomnak van egy kezdeményezése, amelyben 20-30 körzetben mérik meg, ki a legesélyesebb jelölt és a pártokat arra sarkallják, hogy őket indítsák.

Szerinte vannak olyan civil jelöltek, akik sikert tudnának elérni a Fidesszel szemben, ezért is lenne hasznos a KOM mérése, hogy kiderüljön, valóban van-e megfelelő támogatottsága ezeknek az embereknek. Szerinte akkora ma a pártelleneség, hogy a civil jelöltek nagyobb eséllyel érnének el sikert, ha beállnának mögéjük a pártok.

Ellenben a kampánytámogatás rendszere pont az ellenkező irányba hat Karácsony szerint. Ugyanis a választási kampányra 700 milliót kap egy párt az államtól, ha mind a 106 körzetben indul, de ha csak egy jelölt is visszalép, már buknak 150 milliót, majd 80 jelöltnél újabb 150 milliótól, 56 jelöltnél ismét 150 milliótól esnek el, amiből kampányolhatnának.

Itt tért ki az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arra a konfliktusra, hogy Csepelen a 4 éve győztes Szabó Szabolcsot az MSZP leváltaná Bangóné Borbély Ildikóra. Karácsony ehhez csupán annyit fűzött hozzá, dolgozik a konfliktuson, hogy ez a helyzet fel legyen oldva.

Karácsony beszélt a róla kiszivárgott hangfelvételről is, amelyben azt mondja, „A faszért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre”. Örül ennek a kiszivárogtatásának, hiszen a választók ebből is láthatják, nem egy újabb Orbán Viktor akar lenni, nem ragaszkodik a hatalomhoz minden áron.

Szerinte  Orbán politikailag egy beteg jelenség, a miniszterelnök pedig egy beteges hatalmi helyzetben lévő ember. Szerinte probléma az, hogy nálunk a politikai elit máshol él, mint azok, akik megszavazzák őket. „Nem tudsz képviselni egy társadalmi csoportot, ha nem élsz velük” – mondta.

Forrás: MTI/Index