Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kattintásvadász média, a tüntető diákok és az önbeteljesitő jóslat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A teljes nem kormánypárti média nagy dúrral hozta, több ezer gyerek nem fog iskolába menni január 19-én, hogy ezzel tiltakozzanak a kormány rossz oktatáspolitikája ellen, majd délután a Kossuth téren fognak tüntetni. A cikkek szerint már most 5000-en jelezték, hogy ott lesznek, és 20 ezren érdeklődnek az esemény miatt. Gigatüntetés, jelemezte az egyik portál a készülő eseményt.

Amit viszont nem annyira vettek figyelembe ezek a portálok, hogy az esemény nem most lett meghirdetve, hanem majd fél éve, szeptember 12-én. A jelentkezők nagy része akkor is csatlakozott az eseményhez.

Mennyi a realitása, hogy azok, akik fél éve, a fél évvel későbbi időpontra rányomták, hogy igen ott leszek, tényleg nem fognak 19-én iskolába menni?

Főleg, hogy egy ilyen akciót meg kell szervezni, van némi beleszólásuk a szülőknek is, és ha valaki egy osztályból egyedüliként nyomott például rá, valószínűleg egyedül nem fog otthon maradni tiltakozásként.

Aztán kicsit el is felejtődött a dolog (annyira, hogy például minden médiamunkás fejéből ki is esett), 2017-ben összesen 9 posztban mozgósítottak a szervezők. Időközben átírták az esemény menetét is (ezt nem tudom pontosan, mikor tették), és bekerült a Kossuth téri tüntetés, amivel az első feliratkozók egyébként még nem találkozhattak.

A rendezvény célja a szervezők szerint:
• Összefoglalni a diákság problémáit.
• Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
• Felhívni a figyelmet a problémáinkra, és azokra megoldást keresni.
• Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
• Demonstrálni, hogy nekünk, diákoknak vannak gondolataink, amiket érvényesíteni szeretnénk.
• MEGMUTATNI, HOGY HA MÁS NEM, AKKOR MI FOGUNK VÁLTOZTATNI A RÉGI, ELAVULT OKTATÁSI RENDSZER IGAZSÁGTALANSÁGAIN, MELYEK BENNÜNKET ÉRINTENEK.

Aztán január elején az első cikkek mellett megindult a szervezők posztolási hajlandósága is, azóta napi egy poszt van. Csináltak egyébként egy nagyon jó mozgósító videót is. És a médiahájp hatására majd 3000-rel nőtt az előző napokban az ott leszek-re kattintók, és majd 9000-rel az érdeklődők száma. Ami már egy pár ezres tömeget előrejelez.

De kérdés az, mennyire lehet komolyan venni, hogy akik fél éve feliratkoztak erre az eseményre azok el is mennek (vagyis nem mennek be)? Sőt, egyáltalán hogy lehetett az erről szóló cikkeket úgy megírni, hogy nem jelezte egyik cikk szerzője se, hogy mi a helyzet az eseménnyel, mikor indították?

Ez persze nem a tüntető diákok, és az őket segítő Független Diákparlament hibája, hanem a médiáé, ami kontroll nélkül fúj fel egy eseményt az ellenzéki szavazók kattintásának vadászatáért.

Persze akár jól is elsülhet a dolog a diákok szempontjából, lehet a médiahájp miatt tényleg gigatüntetés lesz a végén az egészből (főleg, hogy tényleg sok az új feliratkozó). De ha ezzel szemben kevesen mennek el a tüntetésre, akkor senki se a médiát fogja hibáztatni, ami a téma körbejárása nélkül tolta ki a gigatüntetéses cikkeket, hanem azokat, akik a tüntetést szervezték. A kormánymédia pedig kap egy lehetőséget arra, hogy leírhassa: Ez volt a nagy gigatüntetés? Hol vannak az iskolába be nem menő gyerekek tömegei? Akkor nincs is elégedetlenség?

Címlapkép: MTI – Balogh Zoltán