Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony? Szél? Más? Te kit választanál?

Kicsivel több, mint 90 nap van hátra a választásokig. A Fidesztől, és Jobbiktól balra lévő ellenzéknek két miniszterelnök-jelöltje is van: Az LMP-Új kezdet jelöltje, Szél Bernadett és az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely. De vajon ők a megfelelőek?

Nem mi akarjuk ebben a kérdésben megmondani a frankót, ebben a cikkben csak leírunk pár adalékot, és arra kérjük olvasóinkat, írják meg az info@merce.hu címre, vagy Facebook-kommentben, esetleg Facebookos üzenetben, szerintük Szél Bernadett, Karácsony Gergely vagy másvalaki lenne-e jó miniszterelnöknek, és miniszterelnök-jelöltnek. Írjátok meg nekünk az érveiteket, ti, kit és miért választanátok és a legjobbakat, és legtöbbször elhangzókat leközöljük.

Bár még nem minden ellenzéki párt állított miniszterelnök-jelöltet, és van olyan is, aki valószínűleg nem fog, elég meglepőnek tűnne, ha Szélnél és Karácsonynál népszerűbb és ismertebb jelöltet húzna elő valaki a kalapból. Hiszen mindkét politikusról elmondható, az átlagosnál bőven ismertebbek (még ha nem is olyan ismertek mint Orbán vagy Gyurcsány), és rendre a legnépszerűbb politikusok között tanyáznak, megelőzve ezeken a listákon Orbán Viktort.

Persze pont az, ami a népszerűségükben az előnyük, hátrányuk is. Igazán szinte soha nem konfrontálódnak, így nem lesz markáns politikájuk sem. Nincs igazán karakteres mondásuk sem a közélet nagy kérdéseiben.

Fel tudnánk idézni az utolsó Karácsony Gergely mondatot, ami megmaradt a fejünkben? Meg tudnánk mondani, mi volt az a közéleti kérdés amelyben a legkarakteresebb hozzászólása Szél Bernadettnek volt? (Egyébként itt talán még a CEU tüntetések idején elmondott parlamenti felszólása lehet a nyerő)

Pedig mindkét jelölt és a mögötte lévő párt egyértelműen jó, szociáldemokrata programmal rendelkezik, amelynek megvalósítása előre is vinné az országot.

Karácsony átalakítaná a gazdaság struktúráját, a munkát terhelő adókról a tőkét terhelő adókra váltana át. Visszaemelné a nagy cégek tavaly csökkentett társasági adóját, vagyon offshore és spekulációs adót vezetne be. Az SZJA célzott csökkentésével emelné a legrosszabbul, és a közepesen keresők fizetését is. Megerősítené a munkavállalók jogait. Új bérlakásokat építene, radikálisan emelné az egészségügyi dolgozók bérét. Részletek itt.

Ettől Szél Bernadett se tér el sokban. Nála a kulcskérdés az állami dolgozók elmaradt fizetésemelésének megadása, a Fidesz politikusainak elszámoltatása, az innováció, és a nemzetközi szinten versenyképes munkahelyeket teremtő gazdasági ágazatok támogatása. Szélék valóban működő ingyenes egészségügyet teremtenének, és kiemelten figyelnének az egyébként a szegénység által tényleg jobban érintett, egyszülős családokra. Részletek itt.

Tehát programok kapcsán nincsen nagy probléma, az hogy egy-két tétellel nem ért egyet az ember, még összességében támogathatóvá teszik ezeket a programokat.

Csak hát éppen ez a baj: nyilvánvaló, hogy a program megvalósításához támogatottság is kell. Ez pedig egyelőre nincs meg. Az LMP 5% körül áll a teljes népességben, míg a Párbeszéd az MSZP-vel indul közösen, és 7-10 % között mozognak. Persze ez még változhat, ha az állampolgárok támogatják őket. Márpedig egyre több szavazó szavazata fog eldőlni, ahogy egyre közelebb kerül a választás.

Ezért is vagyunk kíváncsiak a ti véleményetekre. Szél vagy Karácsony? Egyik sem? Miért támogatnátok, vagy miért nem támogatnátok egyik vagy másik jelöltet, esetleg másra lenne szükség?

Olvass tovább!