Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Havas Henrik az év legabszurdabb interjújában bizonyította, nem érti, miért súlyos probléma a nők zaklatása

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kedd este Kálmán Olga látta vendégül a HírTV-ben Havas Henriket, a témát pedig az újságíró elleni zaklatási vádak alkották, melyek nyomán belső vizsgálat indult ellene az ATV-nél, a csatorna pedig utóbb meg is vált Havastól.

A műsorvezetőt még december elején vádolta meg zaklatással Baukó Éva, majd pedig Molnár Anikó is. A két valóságshow szereplő vádjai után egy felvétel is előkerült, amelyen Görög Zita modell és színésznő fakad ki Havasra, amiért az fogdosta őt. Az ATV belső vizsgálatából az derült ki, hogy a csatornánál is zaklatott két női alkalmazottat.

A kedd esti Egyenesenben Kálmán Olga eleinte azt próbálja kideríteni, vajon Havas mit ért zaklatás alatt: ezekre kitérő válasz érkezik, mindenesetre a vádakat az újságíró tagadja.

A műsor nagy részében Havas arról a dimenzióról beszél, amelyik különös csavart adott az ellene felhozott vádaknak: a politikairól.

Az ősz folyamán kirobbant zaklatási ügyekben ez az explicit politikai dimenzió hiányzott, és bár Marton László és Kerényi Miklós Gábor is tagadott, a sorra előálló áldozatok nem adtak túl sok lehetőséget, hogy kibújjanak a vádak alól.

Havas esetében azonban más a helyzet, hiszen állítása szerint fideszes támadás alatt áll, amiért könyvet írt a Jobbik elnökéről, Vona Gáborról. Valóban tagadhatatlan, hogy Havas zaklatási botrányát leginkább a kormányhoz közeli médiumok tolták, és Baukó egyik ismerőse, a Való Világban feltűnt Alekosz azt is állította, a TV2-ben már azelőtt felvettek interjút Baukóval, hogy az nyilvánosságra hozta volna a vádakat.

Ez a politikai dimenzió tehát létezik, az azonban nem jelenti automatikusan, hogy koholmányok lennének az ellene felhozott vádak.

Ami az adásból kiderül, az az, hogy Havas látványosan nem érti, mennyire súlyos probléma a nők elleni zaklatás. A műsor például úgy zárul, hogy Kálmán Olga megköszöni meghívottjának a részvételt, mire az így válaszol: „Jajj, nagyon jó volt. És nem molesztáltam senkit.”

Könnyed poén, nemdebár?

Havas egyébként azt sem kimondottan érti, hogy létezik kapcsolat a nőket tárgyként kezelő szexizmus és a zaklatás, nem kívánt közeledés között – sőt az előbbi megágyaz az utóbbi „elfogadhatóságának”. Márpedig a műsor alapján Havas szavaiból egész kis szexista szótárt lehetne összeállítani. Kálmán Olga „mucikának” titulálásától kezdve az egyik ATV-s volt kolleganőjének „husiként” való megnevezéséig a paletta igen széles.

A beszélgetés talán legabszurdabb pillanata, amikor Havas – újra bizonyítandó, mennyire komoly problémaként tekint a zaklatás kérdésére – egy Kálmán Olgával folytatott állítólagos privát telefonbeszélgetést tár a nézők elé:

  • Havas: Emlékszel arra, hogy amikor először felhívtál, hogy jöjjek be hozzád, mit mondtál?
  • Kálmán: Nem.
  • H: (Azt, hogy) Te mocskos disznó…
  • K: Ja…
  • H: Együtt voltunk húsz évvel ezelőtt, fiatal voltam és szép. És engem miért nem molesztáltál, te dög? Ezt mondtad a telefonban.
  • K: Henrik, én ezt nem mondtam.
  • H: De mondtad.
  • K: Esküszöm, nem mondtam.
  • H: De én meg tudom, hogy mondtad.
  • K: Na figyelj, engem nem raboltak el az ufók, én ezt biztosan nem mondtam neked.
  • H: De mondtad.
  • K: Akkor ezt majd utólag fogjuk megbeszélni.

A magyar televíziótörténet egyik legbizarrabb párbeszéde ez, a zaklatás – mint probléma – relativizálásának, elpoénkodásának pedig egészen „profi” módja.

Havas mindenesetre tagadja, hogy nőket zaklatott volna. A keddi HírTV-s szereplése után azt azonban nem tagadhatja, hogy egy szexista tahó.