Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkor ezentúl nem a közpénzt fogja saját céljaira költeni a Fidesz?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Orbán Viktor levélben, mellékelt csekkel kér támogatást a polgároktól, hogy a Fidesz „sikeresen tudja megvívni az előttünk álló időszak politikai küzdelmeit”. Az idézet a párt közleményéből származik, a levelet magát pedig a 444 szerezte meg.

A levélben Orbán a Soros György elleni küzdelemhez kéri a segítséget, és azt sulykolja, hogy újra veszélybe kerültek a 2010 utáni eredmények, így mindenkinek össze kell zárnia.

Az első kérdés, ami eszébe jut az embernek, hogy mi van, talán elfogyott a Mészáros Lőrinc pénze? Persze, gyorsan utána az is eszünkbe juthat, hogy – ha úgy vesszük – Mészáros Lőrinc pénze is a miénk, és innen már egyenes út vezet egy következő, még fontosabb kérdésig.

Akkor mostantól a Fidesz végre nem költi az adóforintjainkat arra, hogy saját politikai céljait szolgálja?

(MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Semmi különös nem lenne abban, ha egy párt adományokat gyűjt a szimpatizánsaitól, a nevetséges csak az, hogy ezt épp a Fidesz csinálja, amely gyakorlatilag az ország összes közös erőforrása fölött rendelkezik. És sokszor láttuk: nem szerénykedik ezeket a forrásokat önös céljai érdekében használni.

Elég csak a „kormányzati kommunikációra” elköltött milliárdokra gondolnunk. 2017-ben például klasszisokkal többet költöttünk erre, mint egészségügyi fejlesztésekre.

És mit is takar a kormányzati kommunikáció?

Tavaly főként jó kiadós sorosozást, amiről a vak is látja, hogy hol van benne a pártérdek. De ezen túlmenően ebből a pénzből van – hirdetések révén – kistafírozva a teljes narancsmédia, és jut aprópénz a kommunikációs ügynökségekkel rendelkező haveroknak, és így tovább.

Vagy ott vannak azok a százmilliárdok, amelyek tao-támogatás címszó alatt vándorolnak a fideszes sportbirodalomba: csak emlékeztetőül, a Felcsúthoz tavaly háromszor annyi tao-pénz folyt be, mint a második legtámogatottabb klubhoz. Márpedig ez a tao-pénz bizony közpénz, vagyis a mi pénzünk is, októberben mondta ki a Kúria.

A példákat tudnánk sorolni napestig. És ez csak a pénz vonulata. De ott van még az állami szervek használata is, ebből legutóbb az Állami Számvevőszék Jobbik, majd az összes többi ellenzéki párt elleni fellépése adott kiváló ízelítőt a magyar népnek.

A magyar állam és a magyar gazdaság szinte teljes foglyul ejtése mellett elég viccesen hat ez a sárga csekkes támogatásgyűjtés. De hát lelkük rajta. Inkább tolja Fidesz a propagandát a önkéntes felajánlásokból, minthogy az egészségügy, az oktatás vagy épp a jóléti hálóra szánt közpénzt verje el ugyanerre.

Persze, ezután is erre fogja elverni. Pedig…

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd