Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkahelyekre már beférkőzött a magánegészségügy

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jelenleg az aktív korú magyarok 15%-a kap valamilyen formában magánegyészségügyi biztosítást, derült ki az Union Biztosító által megrendelt általános felmérésből.

Az alkalmazottak rendes bérükön túli, úgynevezett cafeteria-csomagjuk részeként egyre több helyen jutnak hozzá magánorvosi szolgáltatásokhoz. Míg 2012-ben az összes munkavállaló között ez az arány 37% volt, mára 20%-al több, 57%, így a magyar dolgozók többségére jellemző az, hogy ilyen keretekben járnak magánrendelőkbe.

A kutatások adataiból tehát az derült ki, hogy a fizetős orvosi ellátás nem az igénybe vevők körében népszerű elsősorban, hanem cégeik tesznek előszeretettel ilyesmit a béren túli juttatások csomagjába, a magánorvosoknál hagyott pénz döntő többségét ilyen keretekben kapták meg a páciensek.

A közegészségügy egyre inkább leromlott körülményei, az egyes helyeken fellépő orvos- és ápolóhiány persze riasztóvá tette az ingyenes közellátást sok ember számára. Ugyanakkor a Napi.hu beszámolója szerint továbbra is igen borsos árat kérnek a magánklinikák és magánrendelők is ugyanezekért a szolgáltatásokért. A gazdasági hírportálnak nyilatkozó biztosítós azonban úgy vélte, a probléma kezelhető a magán-egészségbiztosítás kiterjesztése jelentené.

Miközben a kormány rendre elutasítja például a kórházi dolgozók bérének lényegi rendezését, a magánegészségügyet támogatja, hiszen a privát, pénzügyi alapú egészségbiztosítás Magyarországon 2012-óta adó- és járulékmentes. Ahogyan azonban a fenti szám is mutatja, ezek a szolgáltatások még a cafeterián keresztül is a magyar lakosság apró töredéke számára elérhetőek csak.

Az Európai Unió több területén is egyre elterjedtebb jelenség az 1945 után kialakult, jóléti és ingyenes, általános egészségbiztosítás lopakodó privaitzációja. A módszerek szerint több helyen, de leginkább látványos módon Nagy Britanniában, Kelet- és Dél-Európában, az egyre alulfinanszírozottabb közegészségügy mellett egyre lényegesebb kedvezményekben részesülnek a magánbiztosítók. Ezek egyébként az Egyesült Államokban bevett módon a magánpénztári megtakarításokat kockázatos pénzügyi befektetésekben forgatják a minél nagyobb haszon reményében. Így aztán a hasonló biztosítások egy esetleges új pénzügyi válsághelyzet esetén is sérülékenyek lehetnek.

(MTI/Napi.hu)