Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nők alázására épülő szépségverseny-ipart is elérte a #metoo

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Miss America Organisation három vezetője kényszerült lemondásra, miután levelezéseik kiszivárgásával kiderült, a népszerű szépségverseny szervezői egymás között gyalázzák a verseny résztvevőit és korábbi győzteseit.

A Huffington Post csütörtökön hozta nyilvánosságra a szépségverseny vezetőinek levelezését, amiben a verseny korábbi résztvevőit gyalázzák a szexuális életükre, súlyukra, intelligenciájukra tett megjegyzésekkel.

A levelezések kiszivárgása után néhány órával 49 korábbi versenyző követelte a vezetők lemondását, köztük az a Mallory Hagan, akinek a testsúlyára Josh Randle, a szervezet elnöke gyalázkodó megjegyzéseket tett, és akinek a szexuális életéről a vezetőség több tagja csámcsogott levelezésükben. A kritika tárgya természetesen az, hogy Hagannek a szépségipar-guruk értesülései szerint sok szexuális partnere volt, akik közt ők nem szerepelnek.

Az elnök – az ügyvezetővel, és az elnökség egy, a levelezésekben szintén érintett női tagjával együtt, aki amúgy korábban maga is részt vett az „ösztöndíjprogramban”- szombaton le is mondott. A megjegyzésekért bocsánatot kértek, azok Randle szerint „nem tükrözik azokat az értékeket, amiket a Miss America terjeszteni kíván”.

A Huffington Post által szivárogtatott levelezések közt olyan is van, amiben a vezetők egy, a szervezetet kritizáló korábbi győztes halálát kívánva röhögcsélnek, és abba is betekintést nyerhetünk, hogy hogyan szorítják ki a szervezet vezetői szereplési és egyéb lehetőségekből azokat a versenyzőket, akik kritizálják például az ügyvezetőnek juttatott félmillió dolláros „tanácsadói díjazást”, és hogyan büntetik aztán – például médiaszereplés megvonásával – azokat, akik nem hajlandóak nyilvánosan támadni a feketelistára kerülő versenyzőket. Így járt a Gretchen Carlson korábbi elnökségi tag is, aki onnan is ismerős lehet, hogy még 2016-ban vádolta szexuális zaklatással Roger Ailest, a Fox News korábbi igazgatóját, aki bele is bukott a botrányba.

Gretchen Carlson Twitterén üdvözölte a lemondásokat, és azt írta, hogy továbbra is követelni fogják a Miss America mindazon tagjainak lemondását, akik a nők alázásában részt vettek, vagy nem álltak ki kötelességük szerint az abuzált nők mellett.

A Miss America a Miss USA mellett az egyik legnagyobb, szövetségi kiterjedésű szépségverseny. A Harvey Weinsteint érő zaklatási vádakat követő #metoo kampány újabb eleme azért is kínos a Miss America brandnek, mert a szervezet – ha lehet, még a korábban Donald Trump tulajdonában álló Miss USA-nál is inkább – kínosan ügyel arra, hogy többnek tűnjön egy egyszerű szépségversenynél, amire férfiak csorgathatják a nyálukat. A szervezet szereti hangsúlyozni, hogy a verseny hivatalosan „amerika legnagyobb ösztöndíjprogramja”, amelyik tehetséges fiatal nőknek segít karrierjük előmozdításában, és igyekszik mellékes körülményként feltüntetni, hogy a támogatások elsődleges feltétele az uralkodó szépség- és nőideálnak való megfelelés.

A botrány kirobbanása óta a Miss Americával szerződést bontott TV-s produkciós partnere, és több nagy támogató fontolgatja, hogy megvonják támogatásukat a szervezettől.

(Huffington Post, USA Today, Guardian)

Címoldali kép: Wikimedia Commons