Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hat éve ingott meg először az Orbán-rendszer

Ez a cikk több mint 6 éves.

2011. december 23-a reggelén LMP-s képviselők az Országház bejárata elé láncolták magukat. Az ellen tiltakoztak, hogy a fideszes parlamenti kétharmad aznap a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvényt akarta elfogadni. A képviselők akciójához később aktivisták is csatlakoztak. Több szocialista képviselő és Gyurcsány Ferenc is igyekezett valahogy becsatlakozni. A tiltakozó képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították. Kivéve Gyurcsányt, aki maga ment autóval.

Aznap délutánra az LMP a Miniszterelnöki Hivatal elé szervezett demonstrációt, a több ezres tömeg ezután a Kossuth térre vonult. A tömeg lehazaárulózta a szavazásról távozó fideszes képviselőket, és az akkor bóvli kategóriába kerülő állampapírok kapcsán a bóvlit skandálták.

Az esti demonstráción számos nagyívű ötlet elhangzott:

  • Schiffer András bejelentette, hogy népszavazást indít az LMP (ami végül támogató szövetségesek nélkül sikertelen lett)
  • Szél Bernadett, a párt akkori szóvivője szerint felsejlett a diktatúra, ezért meghirdette az Új Ellenállást
  • Árok Kornél a Szolidaritás színeiben az Ellenzéki Kerekasztal elindításáról tartott beszédet (ami végső soron a baloldali Összefogás előszobája lett)

A választójogi törvény módosítása zsákutcába vezette az ellenzéket, amiből azóta nem tud kikecmeregni. Hat éve az LMP képviselői érezték, hogy az valóban politikai fordulat lesz, hogy egy fordulóssá válnak a választások. A koalíciós tárgyalásokat így a választások előtt és nyíltan kell az ellenzéknek lejátszania. Végső soron ez a törvény lett az egyik legfőbb oka is annak, hogy maga az LMP is kettészakadt a demonstrációt követő évben, mivel a Bajnai alapította Együttel való szövetségi politika megosztotta a pártot.

2011 decemberében átlépett egy határt a Fidesz, amire a parlamenti ellenzék keményen és adekvátan reagált polgári engedetlenséggel. A demonstráció az akkori ünnepeket markánsan áthatotta, és január 3-án addig soha nem látott méretű tömegtüntetés volt az Operaház előtt. A pártszimpátia-trendek is elmozdultak a lendület hatására, és összezáródott az olló a Fidesz és az ellenzék között. A kockázatvállalás és a váratlan kemény fellépésre azóta sem láttunk ilyen példát országgyűlési képviselőktől. A Fidesz azóta számtalan vörös vonalat átlépett, de hat évvel ezelőtt volt az egyetlen alkalom, amikor valóban visszaütött a pofon.