Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Solymár azt mutatta, hogy nincs lefutott választás

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több szempontból is fontos volt a tegnapi solymári időközi önkormányzati választás. Egyrészt azért, mert már nagyon közel vannak az országgyűlési választások, ilyenkor minden eredmény tájékoztató jellegű adat. Másrészt egy független jelölt állt szembe a Fidesz emberével, mivel az ellenzéki pártok nem indítottak saját jelöltet. Kevés szavazat, és a helyi önkormányzati tét miatt nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Az eredmény ismert. A Fidesz behúzta a körzetet. Dalos Attila – Fidesz-KDNP jelöltje 225 szavazattal az összes szavazat 56,8 %-val nyert megelőzve Kárpáti Zsuzsa független jelöltet, aki 169 szavazatot szerzett, az összes voks 42,7%-át. A Munkáspárt jelöltje a futottak még kategóriában két szavazatot szerzett. Az időközi választás körzetében az adatok időbeli sorrendjét nézzük, akkor nem lobog már olyan magasan a Fidesz győzelmi lobogója.

A 2014-es országgyűlési választáson a szavazatok 55,6%-át, az Európai Parlamenti választáson a a szavazatok 63,5 %-át kapta a kormánypárt, ezzel jobban szerepelt átlagban 25%-kal mint az országos eredménye. A Jobbik az országos átlaga közel felét hozta a körzetben. Az Összefogás listája 90%-ban közelítette meg az országos eredményét, míg pár hónapra rá nyáron az MSZP az országos eredménye csupán felét érte el. Az LMP valamivel átlagon felül, a DK valamivel átlagon aluli ereményt produkált a solymári körzetben, csak az Együtt az, amelyik 40%-kal jobban szerepelt az országos átlagánál az EP listás választáson.

Nem csak kincstári optimizmus mondatja azt, hogy ez a Fidesznek jobban fekvő körzet. Mégis a 2014 őszi voksolás után most a 121 szavazatnyi különbség leolvadt közel a felére, 56 voksra. Ebből az következtethető, hogy az együttműködésnek, még ha az csak egy független jelölt mögé való beállás is, van mozgósító ereje.

A választók szavazataikkal díjazzák a kooperációt.

Kárpáti Zsuzsanna független jelölt úgy értelmezte az eredményt a Facebookján:

Még ha fordítani nem is sikerült, de a közvélemény-kutatásokban toronymagasan vezető Fidesz egy erősen fideszes körzetben sem érezhette zsebében a győzelmet. A választásokon jó jelöltekkel, jó kampánynal, és együttműködéssel meg lehet akadályozni a Fidesz kétharmadát, de akár a feles többségét is.