Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor kormánya ne lenne kompetens a disznóvágásban?

Ez a cikk több mint 6 éves.

„A disznóvágás ügyei nem tartozik a kormány hatáskörébe” – reagált Orbán Viktor arra, hogy az általa vezetett párt képviselője Pócs János feltöltött egy fotót a Facebookra, amin egy döglött disznóra „A most ő volt a soros” szöveget írták. A kép mellé pedig Pócs azt írta, egy disznóval kevesebb.

Természetesen Orbán Viktor téved, két okból. A kormánya hatáskörébe tartozik, ez a disznóvágás.

„Nem értek a focihoz” – mondta annak idején Dávid Ibolya még Orbán igazságügyi-miniszterként amikor arról kérdezték hogyan lép fel a kormány a 90-es évek végén a focimeccseken felhangzó antiszemita rigmusok ellen.

Cinikus válasz volt, hiszen a büntetőjoghoz, kellett érteni az igazságügyi-miniszternek és nem a focihoz.

Pontosan ilyen cinikus válasz Orbáné. Hiszen nem a disznóvágáshoz kell érteni, hanem kimondani jól érthetően annyit:
Politikai ellenfelünk Soros György, de nem kívánjuk a halálát.

De téved Orbán Viktor azért is, mert Soros nevének ilyenfajta reklámelhelyezése, nem sokban különbözik azoktól az órásplakátoktól, amiket a kormány helyez ki. Kicsit más az üzenet, mondjuk úgy más a célcsoport, de a lényeg ugyanaz. Kijelölni a politikai ellenfelet, a gonoszt, a hazaárulókat, az ellenséget.

Orbán Viktor pontosan ért a disznóvágáshoz. Erről számtalan videó, és fotó tanúskodik. És pont ennyire ért a politikához is. Pontosan tudja mit jelent az a felirat azon a dísznón. Mit és kit jelöl.

De ő úgy gondolja nem fog ez ellen fellépni. Nem fog fellépni a politikai ellenfél antiszemitizmust súroló megbélyegzése, halálának kívánása ellen. Többet hoz a konyhára a gyűlölet, mint a béke.

A kérdés, ilyen miniszterelnököt érdemel-e Magyarország, aki inkább letagadja hozzáértését, csak ne keljen elítélnie a gyűlöletkeltést?