Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Párttársai szólítják fel lemondásra a szexuális zaklatással vádolt demokrata szenátort

Ez a cikk több mint 6 éves.

Párttársai, köztük hat női szenátor szólítja fel lemondásra Al Frankent, Minnesota népszerű, demokrata párti szenátorát. Frankent többen is szexuális zaklatással vádolják: egy veterán nő szerint Franken még 2003-ban fogdosta őt, amikor Kuvaitban még komikusként lépett fel szolgálatot teljesítő katonák előtt. Egy másik nő szerint Franken erőszakosan próbálta őt megcsókolni egy fellépés során.

Számos párttársa szólította már fel Frankent lemondásra, a szenátorok mellett a párt legfontosabb vezető szerve, a Democratic National Commitee vezetője, Tom Perez.

„Mindenkinek felelősséget kell vállalnia abban, hogy a bizalom és a nők tiszteletének kultúráját építsük ki minden szektorban és munkahelyen, és ebbe a pártunk is beleértendő.”

Franken korábban elismerte tetteit, és bocsánatot kért a viselkedéséért, valamint azt kérte a Szenátustól, hogy indítsanak ellene etikai vizsgálatot. A vizsgálattal azonban nem záródott le az ügy: ellenfelei és párttársai sorra szólítják fel a volt komikust lemondásra, mondván, a választott politikusoknak magasabb erkölcsi mércének kell megfelelniük, és példát kell mutatniuk a viselkedésükkel. Így tett újabban hat női és öt férfi demokrata szenátor, és a demokrata frakció vezetője, Chuck Schumer is.

A Demokrata Párt botránya azért is érdekes, mert a Republikánusok vezető testülete éppen kedden tette világossá, hogy nem vonja meg támogatását Roy Moore szenátor-jelölttől, akit szintén többen vádolnak zaklatással és nemi erőszakkal. Moore-tól több vezető republikánus elhatárolódott, így Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője is. Trump nem volt ilyen szigorú: az elnök támogatja az erőszakkal vádolt jelölt kampányát.

(Guardian)

Főoldali kép: Michael Reynolds/EPA