Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Heti terror – Amikor a saját félelmedet adják el neked!

Ez a cikk több mint 6 éves.

„A mozi, a mozi, a mozi, a mozi, a mozi, a mozi,

a mozi műsor után kutatsz

vasárnap délután

A feleséged és te túl vagy már a vacsorán

Így válik háztartási eszközzé az eszméd

Sétáló párok egyike lettél

Az afrikai éhezőknek küldöd el a hasad

De nem vigyázol és elméd kétfelé hasad

Ez már dupla pszeudó, ez már tripla csavar.”

(Neurotic: Brék)

„Nagyon izgalmas témák! Az első adásban az egyiptomi terrortámadást fogjuk megbeszélni!” – mosolyogja a kamerába Déri Stefi az ECHO Tv Heti Terror című műsorának műsorvezetője a megújult csatorna Facebook-oldalára feltöltött videóban. Közben a szelfikamera pörög, a háttérben a díszletek, a stilizált, füstölgő World Trade Center ikertornyai, két gépfegyveres katona sziluettje.

„Szerintem ez elég ütős lesz.” „Nagyon izgalmas.” Most épp az egyiptomi merénylet hátterét fogják megbeszélni. A műsor vendége Földi László és Nógrádi György lesz minden hétfőn este.

Éppen csak az nem hangzik el: minden héten friss terrort hozunk el az ön háztartásába.

Persze nem újdonság a terror, a háború, a halál piaci értékesítése, a félelem bére. De ez azért egy szép szintlépés. Igen, az újságok (nem csak a kormánypártiak) kihasználják a mi félelmünket, a rettegésünket, és sokszor lehúznak pár tízezer kattintást attól, hogy mindannyian rettegünk az erőszaktól, a háborútól, a terrortól.

Nyilván ennek szép példája az, amikor ez kormányzati kommunikációval van keverve, és a kormány politikai képét erősíti meg egy ilyen „piaci húzás”. De ettől függetlenül is ijesztő, ahogy a vérvörös színű gépfegyveresek válnak a terrormédia piacának díszleteivé, ahogy a füstölgő ikertornyokkal akarnak eladni valamit, odacsábítani minket a képernyő elé.

Persze ez simán az „Üdvözlünk a 21. században!” életérzés, de érdemes róla beszélni, mert itt ténylegesen nem zajlik más, mint hogy a félelmünk az a piaci érték, amit ez a televízió próbál minél hathatósabb eszközökkel nézettségre, pénzre, hatalomra váltani.

És ennek része „Magyarország két legnépszerűbb biztonságpolitikai elemzőjének” a díszletek elé ültetése is, hiszen ők tudják a legjobban fokozni a félelmet, a rettegést ebben az országban, ezért is olyan népszerűek.

Az egész pontosan olyan, mint egy hollywoodi termék, csak itt nem a fikciót, hanem a valóságot adják el nekünk, és nem Stallonénak vagy Schwarzeneggernek kell drukkolnunk a gonosszal szemben, hanem a rendőröknek és a titkosszolgálatoknak (no meg a magyar kormánynak).

Ebből csörgetik a kasszát.