Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarországon már a születéskor eldől, mire van esélye egy gyereknek az életében

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 444 írt hosszú cikket a családtámogatások alakulásáról a Fidesz kormányzat alatt. Ebből kiderül, hogy bár sokkal több pénz van családtámogatásra mint korábban, de ez sokkal egyenlőtlenebbül oszlik el, és durván a legtehetősebbek kapják a legtöbbet a magyar államtól.

Kép: 444

A fenti grafikon azt mutatja meg, hogyan változott 2009 és 2017 között egy munkanélküli, egy minimálbéres, és egy átlagbéres 3 gyerekes család családi támogatása.

Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy egy egygyerekes családnál a családi adókedvezmény már sokkal kisebb különbségeket hozna, a három kategória között. Ellenben egy magasabb fizetési kategóriába tartozó 3 gyerekes szülő,  még több támogatást kap az államtól, a magasabb jövedelme miatt.

Ezek a támogatási formák alapvetően a gyerekek után, és miatt járnak, mégis úgy tűnik a szegényebb családba születő gyerekek, kevesebb állami támogatást kapnak. Pedig már a család anyagi helyzete alapján is ők indulnak rosszabb helyzetből, ezt erősíti meg a rosszul mért állami támogatás.

Két dolgot érdemes még ehhez az adatsorhoz és a 444 kiváló cikkéhez hozzávenni. Egyrészt azt, hogy a szegénységbe való születés nagyon nagy eséllyel szegénységet termel újra. A még meg sem született gyerek már most kevesebb eséllyel indul az életben, ha a szülei szegények, ha pedig az állam ezt az egyenlőséget nem csökkenteni próbálja, hanem az állami támogatásokkal még növeli is, brutális különbségek alakulhatnak ki, már születéskor, gyerek és gyerek között.

Másrészt, ha megnézzük a jövedelmi tőke hogyan oszlik el az országban, azt láthatjuk, az ilyen egyenlőtlenségek területi szinten is egyre durvább különbségeket hoznak létre az országon belül. Hiszen már most is Északnyugat Magyarország, és Budapest kiemelkedik az országból a gazdasági tőke szempontjából.

Márpedig az ilyen egyenlőtlenségek, nem csupán a gazdaságnak tesznek rosszat, hanem durva társadalmi problémákat is létrehoznak hosszú távon, amit érdemes megelőzni.