Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A zuhogó eső sem akadályozta a városligeti favágást

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csütörtök reggel hirtelen megindult a favágás a Városligetben, a tervezett sportpályák helyén vágtak ki több fát a helyszínen lévő Ligetvédők szerint. A favágás gyorsan zajlott, körülbelül 20 perc alatt ki is vágták az „útban lévő” fákat.

Fotó: Vágják a fákat a Ligetben. / Facebook

A tervezett favágásról a Garten Studio tájépítész cég terveiből már lehetett korábban tudni, a körülbelül 50 érintett fa állapotáról pedig pár napja publikáltak eredményt: a cég szerint ezek a fák veszélyes állapotban voltak, többségük beteg volt. Székely Balázs Ligetvédő szerint a fák egy része valóban érett volt a cserére, ugyanakkor a Ligetben mindig csak azokon a területeken merül fel a fák egészségi állapota, ahol építkezést terveznek. Mindenhol máshol nyugodtan kidőlhetnek a beteg vagy kiszáradt fák.

A fák eltávolítására az önkormányzat tegnap délután kettőkor ki is adta az engedélyt, ami ellen ugyan van 15 napos fellebbezési lehetőség, de ettől függetlenül hivatalosan már másnap megindulhat a vágás. Ami meg is történt.

Reggel nyolckor már készülődtek a munkások, a Ligetvédők riadóláncot is indítottak, de ahhoz végül nem voltak elegen, hogy meg tudják akadályozni a favágást. Ráadásul nagyjából 10 favágó dolgozott egyszerre, így nagyon gyorsan be is fejezték a munkálatokat.

A helyszínen lévő aktivisták riasztották a rendőrséget, és feljelentést is tettek foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, mivel a fakitermelést szabályozó biztonsági rendelet szerint ilyen időjárási viszonyokban tilos fát vágni, mivel veszélyes. Az erdészeti biztonsági szabályzat szövege szerint:

„Álló fa gallyazását és ledarabolását csak a biztonságos munkavégzést lehetővé tevő időjárási és megvilágítási viszonyok között szabad végezni: a megvilágítás mértéke és a köd nem akadályozza a munkába vett fa csúcsáig – a részleteket is jól kivehető – látást; a fa törzse és ágai csapadék (eső, ónos eső, hó) és a zúzmara miatt nem síkosak; a hőmérséklet -3°C-nál magasabb; szélcsend van; villámlással járó zivatar nincs.”

Háromszor kellett szólni a rendőrségnek, mire intézkedni kezdtek, ekkor már csak egy fa állt. Ezt az egy fát sikerült is így ideiglenesen megmenteni.

Az akció után a Ligetvédő csoport Facebook-posztban írt az eseményről:

Jelentés a helyszínről: „Vége. Kivágták a fákat. Riadó vége.”

Ezen a ponton minden budapestinek érdemes lesz elgondolkodni a Liget Projektről. Tényleg akarjuk-e, hogy a már látott sunyi, erőből tolt, a lakosságot százmilliós PR hadjárattal megtévesztő, a valódi demokráciát hírből sem ismerő módszerekkel kezeljék (=felszabdalják és beépítsék) városunk legfontosabb és legrégebbi közparkját? Rendben van-e az, hogy miközben számos alkalmas helyszín lenne akár csak egy új sportpálya létrehozására (pl. a valószínűleg soha fel nem épülő monstrumok helyén), éppen az egyik legérintetlenebb ligetes területet készülnek felszámolni miatta, amihez láthatólag sok „szakember” és hazai vállalkozás is asszisztál?

Ha a válasz az, hogy ez így nincs rendjén, akkor bizony az elmúlt másfél évben részünkről semmi sem változott: közösen és minden lehetséges eszközzel fel kell lépnünk a Liget további csonkítása ellen, amihez minden jóérzésű, belenyugvást nem tűrő emberre szükségünk van!

(Ugyanis a favágások és a Liget Budapest projekt „parkrehabilitációja” és építkezései ezzel még korántsem értek véget, sőt épp most kezdődtek el!)

Fotó: Ligetvédők Facebook.