Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön Ivanka Trump, eltüntették a koldusokat és a kóborkutyákat az indiai város utcáiról

Ez a cikk több mint 6 éves.

Még Ivanka Trump érkezése előtt összegyűjtötték a koldulásból élő és a hajléktalan embereket, és egyes hírek szerint csak begyűjtötték, mások szerint megmérgezték a kóbor kutyákat a dél-indiai tech-fővárosban, Hyderabadban, a muszlim világgal kapcsolatot kereső befektetők számára szervezett találkozó előtt.

kép: Girdhar Gopal flickr

Az elnök lánya és tanácsadója hivatalos úton vesz részt Indiában a Global Entrepreneurship Summit-on (GES), ez valószínűleg Ivanka Trump eddigi legjelentősebb nemzetközi szereplése. A GES valóban jeles esemény, az első találkozót még Obama elnök kezdeményezte, kifejezetten azért, hogy sikeres befektetőket muszlim közösségekkel kösse össze. Az idei találkozót az indiai és az amerikai kormány közösen rendezi, és 170 országból számítanak résztvevőkre.

Az esemény súlyát az is mutatja, hogy a ma esti megnyitót követő gálavacsorát Narendra Modi miniszterelnök fogja megnyitni a Taj Falaknuma Palace szállodában, egy olyan asztalnál, ahol egyszerre 101 sikeres vállalkozó is helyet tud foglalni.  A hotelbe a hagyományoknak megfelelően lovashintók szállítják a vendégeket.

A találkozó egyébként „Elsőként a nők, jólétet mindenkinek!” jelszóval fut, Modi miniszterelnök ezért is tartotta fontosnak, hogy az amerikai elnök lánya nyissa meg vele a rendezvényt, és beszéljen a női vállalkozókról és a nők gazdasági súlyának növekedéséről.

A csúcsot megelőzően több amerikai lap is kérdéseket tett föl Trump nőjogi szerepével kapcsolatban. A Washington Post például arra hívta fel a figyelmet, hogy Ivanka Trump ruhaipari vállalata egyebek mellett éppen Indiában dolgoztat nőket borzalmas munkakörülmények közt, éhbérért. Trump részéről tehát nem éppen hiteles a nők támogatására és gazdasági felemelésére vagy inklúziójára felszólítani a világot, ha éppen ő az, aki megtagadja a termékeit készítő nőktől a tisztességes munkakörülményeket és béreket.

Sőt, még azt is elhallgatja, hogy pontosan mely üzemekkel dolgoztat a cég.  Éppen ebben a hónapban szólította fel 20 munkajogi és emberi jogi szervezet Trumpot arra, hogy fedje fel, kik a beszállítói, és tegye lehetővé, hogy független csoportok vizsgálják az üzemekben a munkakörülményeket.

A találkozó előtt a városban hozzávetőleg 1,85 millió dollár értékben újítottak fel érintett útszakaszokat, egy hidat pedig szivárványszínűre festettek a vállalkozók és Trump tiszteletére.

A Trump-látogatás idejére a koldulásból élő, illetve hajléktalan emberek nem maradhattak az utcán, a hatóságok az elnöki sarj látogatásának alatt betiltották a koldulást, és körülbelül 400 embert helyeztek el különböző hajléktalanszállókon, gyakran családtagokat is elválasztva egymástól. A híradások szerint ruhákat adnak nekik, és börtönbüntetéssel fenyegetik őket, amennyiben a GES alatt koldulni mernek.

Helyi lakosok és állatvédő szervezetek beszámolói szerint pedig a hetekben számos kóbor kutyát gyűjtöttek be és mérgeztek meg, noha a hatóságok azt állítják, pusztán az ő egészségük érdekében  sterilizálják az állatokat, a meggyilkolásukról nincsen szó.

(Quartz, WP, Guardian)