Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kinek jó, ha betiltják az ételosztást?

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Népszava értesülései szerint az EMMI azt tervezi, hogy kijelöli, milyen szervezetek jogosultak ételosztásra. A tervezet szerint csak önkormányzati, állami és egyházi szervezeteknek adnának területfoglalási engedélyt, pártoknak és civil szervezeteknek nem lesz erre lehetőségük.

Ez vajon kinek jó? Mert az biztos, hogy azoknak, akik ételt kapnának egy ilyen rendezvényen, nem.

A szándék egyértelmű, csak olyan szervezetek kapjanak engedélyt jót cselekedni, akik szimpatizálnak a kormánnyal, akik a hatalmat képviselik. Nehogy véletlenül például forgalmas köztéren szervezzenek osztást. Nehogy láthatóvá váljon a szegénység.

A kérdés persze csak az, hogy olyan országban akarunk-e élni, ahol a hatalom politikai szempontjai átírják a rászorultság elvét. Mert éhes száj mindig van, és sajnos még a legjobb kormányzás mellett is.

Persze mondhatnánk azt, van értelme szabályozni az élelosztást, hogy milyen körülmények között, előírások mellett lehessen jótékonykodni, de az biztos, hogy nem az a jó szabályozás, hogy kizárjuk a pártokat és a civil szervezeteket. Erre épeszű indok nem hozható.

Valójában nem korlátozni és tiltani kéne az ételosztást, az állampolgárok összefogását szegény embertársaik felé, hanem inkább segíteni. Például állami támogatással, adókedvezménnyel vagy más eszközökkel. Egy jó kormányzat ezt tenné.