Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ideje lenne megadóztatni az adókivetést is!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mégis mire gondoltak a debreceni nagyméltóságú városatyák, amikor négyzetméterenként 35 forint helypénzt elkérnek az ételosztó segélyszervezetektől? Azt, hogy ha jut pénz az éhezőkre, akkor jut majd pénz a városnak is? Miért pont 35 forint? Abból kijöhet egy zsemle ára, ami sokat számít egy korgó gyomrú embernek, de csepp a tengerben egy megyei jogú város több tíz milliárdos költségvetésében. Vagy tán ennyire kong a bendője az uraknak is? Talán attól félnek, hogy hosszú sorok kígyóznak majd a karácsonyi ételosztáson? És a hosszú sort majd megkurtítják az adóval?

Elég szembeötlő az önkormányzati hülye adók elterjedése.

Az Orbán-kormány elvette az önkormányzatiságot, de meghagyta az adókivetés jogát. A fideszes nagyvárosok pedig élnek is vele. Ám ez nem sporadikusan, ötletszerűen történik. Hanem, amiként minden a Fideszben, katonás rendben, megtervezetten, megszervezetten.

Először csak tesztelik egy-egy helyen, majd utána módszeresen bevezetik minden városban.

A reklámadó esete is ilyen. Először csak Szombathelyen ütötte fel a fejét, aztán a központi ukázt sok helyen kezdték végrehajtani. Most épp Kecskemét van soron. Az ellenzék blogokban tiltakozik, a karaván halad. Házra kifeszített molinóért, üzlet falára kitett hirdetőtábláért is fizetni kell majd 9200 forintot négyzetméterenként, nemcsak a Simicska-féle óriásplakátokért. Ezzel nyilvánvalón azt a politikai célt tűzték ki, hogy senki sem merje kitenni az ablakába egy-egy ellenzéki párt zászlaját, vagy netán egy lepedőre festett, Fideszt kritizáló szöveget.

Mindennek a politikai paranoiának a kárvallottjai a kisvállalkozások. A fodrászüzlet, amely kiteszi nagyban az árlistáját, a vegyeskereskedés, amely az akcióit hirdeti. Hozadéka nincs, mert az önkormányzat, annyit nyer a réven, amennyit veszít a vámon.

Ezek tipikusan olyan adók, aminek a beszedése, majdnem annyiba kerül, mint a befolyó összeg.

Új embereket kell felvenni az adóügyi főosztályra, ellenőröket kell kiküldeni, adminisztrálni, tranzakciókat ellenőrizni. Ugyanez a másik oldalon, könyvelő, bevallás, ellenőrzés. Csupa olyan feladat, ami csak viszi a pénzt, de 35 forintjával négyzetméterenként ez nem fog megtérülni. Az ilyen adókat a közgazdaságtan arra ajánlja, hogy ha valamit nem akarsz betiltani, akkor nehezítsd meg adóval. Különböző környezetszennyező termékek díjai, de a mára már masszívan pluszos jövedéki adó is ilyennek indult. Szóval ha betiltani nem is merik az ételosztást, de legalább megkeserítik az ételosztók életét.

Annyi különféle adónem van, és olyan sok adójogszabály-változás, hogy ebből nemzetgazdasági szinten nem profitál senki, kivéve talán a könyvelő képzéseket tartó cégeket .

Ideje volna megadóztatni állami szinten az adókivetést is!

Amikor a főméltóságú honatyák, és a méltóságos városatyák megszavaznak egy-egy újabb adónemet, akkor ők fizessék ki a saját vagyonuk egy százalékát. Mondjuk egy ételosztó szervezetnek.