Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Weinstein listába szedte áldozatai nevét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ismeretlen forrásból az Observerhez jutott Harvey Weinstein 2017 elején készített listája. A producer feltételezhetően saját maga írt össze 91 nevet, akiknek lenne alapja szexuális zaklatással, visszaéléssel vagy erőszakkal vádolni őt.

A listán szereplőkről magándetektívek segítségével gyűjtöttek információt, és felmérték, mennyi esélye van, hogy előlépnek majd a történetükkel. Az adatokat aztán Weinstein ügyvédeinek továbbították.

A dokumentumban 91 színész és színésznő, újságíró, producer, pénzügyi alkalmazott és a Miramax dolgozóinak neve szerepel. 85 nevet írtak össze először, majd 6 másikat csatoltak később. A listán egyes nevek (több mint 50) pirossal ki vannak emelve, ezek feltételezhetően a különösen nagy kockázatú esetek lehettek. 48 nő és 43 férfi van a sértettek közt.

A listán szerepel Rose McGowan, aki az elsők között emelt vádat Weinstein ellen, és aki azóta drogbotrányba keveredett – egy reptéri ellenőrzésen találtak nála kábítószert, állítsa szerint Weinstein emberei csempészték a táskájába az anyagot.

A nevek közt megtalálható Laura Madden, Angelina Jolie, Cara Delevingne és Kate Beckinsale is. A Miramax stúdió alkalmazottjai között megnevezték Kathy DeClesist is, aki Bob Weinsteinnek, Harvey Weinstein testvérének, a Miramax társalapítójának asszisztense volt, és aki tanúsítja, hogy Bob Weinstein tudott testvére több mint 25 éve folyó zaklatásairól.

A lista azt a lehetőséget támasztja alá, hogy Weinstein tudott a New York Times készülő anyagáról, ami végül október 5-én jelent meg.

Jodi Kantor újságíró az év elején már gyűjtötte az áldozatok vallomásait – az ő neve is szerepel a listán, mint az egyik áldozat ismerőse. Több mint 50-en vannak az a brit és amerikai nők és férfiak, akik megvádolták Harvey Weinsteint szexuális zaklatással, visszaéléssel vagy erőszakkal.

Weinstein egyhangúlag tagadja az összes vádat.

(Guardian, Index)