Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A keresztyén vállalkozók a közmédiába csempésztek egy kis rendszerkritikát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem csak  Fidesz rendszerének, hanem a teljes magyarországi újkapitalizmus kritikájának is felfogható az, amiről az éppen 25 éves Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának vezetője szombaton az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában beszélt.

Szalai Zsolt, a társaság vezetője több mindenről is beszélt a műsorban, amiről ritkán van szó a magyar állami médiában.

A keresztény életnek két fontos alapelve van, az egyik a megelégedettség, amely nem az ambíció hiányát jelenti, hanem azt, hogy a cél ne a bármi áron a legmagasabb profit elérése legyen – mondta. Második elv Szalai Zsolt szavai szerint az egyszerűségre való törekvés, ami a magánéletet és a vállalkozást egyaránt jellemezheti.

Fotó: Atlatszo.hu

De a munkavállalók és a cégvezetők viszonyáról is voltak gondolatai. Fontosnak nevezte a társaság elnöke a munkavállalókhoz való emberi hozzáállást, a dolgozók megbecsülését és fejlesztését. A munkavállalókkal való kapcsolat fontosabb a profittermelésnél – fogalmazott.

A keresztény megközelítés példájaként említette, hogy egy cambridge-i kutatóintézet azt kutatja, hogy az Ószövetségben meghatározott gazdasági elveket hogyan lehetne a napjainkban alkalmazni. Az egyik ilyen elv az engesztelés éve, amely rögzítette: ha valaki elvesztette a földjét, akkor 50 évvel később visszakapta, ez lehetővé tette, hogy hatalmas vagyoni különbségek ne alakulhassanak ki.

Forrás: MTI/Mérce