Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem állnak bele a civilek a Momentum népszavazásába, a párt hétfőn kezdi az aláírásgyűjtést

Ez a cikk több mint 6 éves.

Közleményben jelentette be a civil szervezeteket megbélyegző törvény ellen tiltakozó civileket tömörítő Civilizáció csoport, hogy nem támogatják a Momentum népszavazását a civil szervezetek megbélyegzéséről szóló törvény eltörlésére. A párt közleményében viszont még korábban azt írta, elkezdik az aláírásgyűjtést.

Információnk szerint a párt és a Civilizáció képviselői tegnap folyattak tárgyalásokat, így a Momentumot nem érhette váratlanul a civilek közleménye.

A Civilizáción belül is nagy vitákat váltott ki a tervezett népszavazás, végül kompromisszumos jelleggel döntöttek a mai közlemény szövege mellett. Ebben azt írják, szerintük a civil törvény jogsértés, nem népszavazás kérdése: a jogsértésekről pedig egy alkotmányos demokráciában szerintük nem a népet kell megkérdezni, hanem el kell törölni azokat.

„A Civilizációban együttműködő civil szervezetek közös nyilatkozatukban üdvözlik a Momentum Mozgalom kiállását a kormány jogsértő, civileket megbélyegző törvénye ellen. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy a népszavazás alkalmatlan eszköz a civileket megbélyegző törvény eltörlésére.”

„Attól függetlenül, hogy a többség támogatja vagy sem a törvényt, az még ugyanúgy jogsértő, tehát elfogadhatatlan marad. Egy alkotmányos demokráciában az alkotmányos jogok megsértéséről nem szabad népszavazást tartani. Ha például arról kezdeményeznének népszavazást, hogy bevezessük-e a rabszolgaságot, amennyiben a többség támogatná ezt, az Országgyűlés köteles lenne azt bevezetni – márpedig ez alapjogokat sértene, hasonlóan a civileket megbélyegző törvényhez.”

Ezért nem is vesznek részt a népszavazási kampányban:

„A Civilizációban együttműködő szervezetek ugyan egyetértenek abban a Momentummal, hogy a civileket megbélyegző törvényt el kell törölni, de nem kívánnak részt venni a párt népszavazási kampányában, hanem saját eszközeikkel küzdenek tovább a jogsértő, civileket megbélyegző törvény ellen, miközben folytatják tevékenységüket.”

Sőt azt is jelezték, nem vehetnek részt egyetlen párt kampányában sem:

„A civil szervezetek nem azért jöttek létre, hogy pártpolitikai kampányokban vegyenek részt, hanem azért, hogy a közjóért, a társadalomért tegyenek. Erre kell fordítaniuk korlátozott erőforrásaikat, pártoktól és politikai széljárásoktól függetlenül.”

– áll a Civilizáció közleményében.

A Momentum egyébként ma bejelentette, hogy jövő hét hétfőn elindítják az aláírásgyűjtést:

„A Momentum nyáron adta be népszavazási kérdését arra vonatkozóan, hogy eltörölhessük a civil szervezeteket megbélyegző törvényt. A kormány olyan civil szervezeteket bélyegez meg, amelyek munkájától a magyar társadalom erős és sikeres lehet. A listázásukkal egy normális, élhető, demokratikus társadalom ellen hergelnek.

A Momentum november 20-án, jövő hétfőn aláírásgyűjtésbe kezd, több mint 200 000 aláírásnyi ívet kérünk ki,  hogy megvédjük a Magyarországon lévő civil szervezeteket a Fidesz politikai hadjáratától.

Arra készülünk, hogy egyedül is összegyűjtjük a szükséges aláírásokat. Látszik, hogy ezt a hatalmat csak népszavazással lehet meghátrálásra bírni. Ez történt az olimpia, a korrupciós népszavazás, a római parti mobilgát ügyében is.”

De közleményükben reagáltak arra is, hogy a kormánypárt tegnap a parlamentben Soros Györggyel kapcsolta össze a párt nevét:

„A  népszavazás kérdése tegnap a parlamentben is téma volt: a KDNP-s Gaal Gergely és Völner Pár államtitkár úgy beszéltek a Momentumról, hogy még ott sem vagyunk – előbbi egyenesen arról beszélt, hogy jobban tennénk, ha valamilyen valódi nemzeti ügyet támogatnánk.

Ha ennyit tud a Fidesz, hogy az egyik gombnyomogatójuk alákérdez a másik gombnyomogatójuknak, akkor nincs mitől félnünk. Ugyanakkor szomorú, hogy a KDNP szerint nem nemzeti ügy rákbeteg gyermekek gyógyítása vagy a kutyamenhelyek fenntartása – sokszor éppen azért szorulnak ezek a szervezetek külföldi támogatásra, mert a kormány hasonló tevékenységek támogatása helyett a századik üres stadiont építi fel milliárdokból.”

Az aláírásgyűjtési kampányról és fejleményekről a Mérce továbbra is be fog számolni.