Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán azt mondta, hogy felnéz a lecsukott korrupt szaúdi hercegre

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az autokrata rezsimekre is halálos fenyegetést jelent, ha az elit elkényelmesedik és csak a saját pecsenyéjét sütögeti. A gazdaság befagy, mivel a verseny csupán a döntéshozók kegyeiért folyik, és nem a piacon. Erre jött rá a nemrégen hatalomba került fiatal szaúdi koronaherceg, és úgy néz ki elkezdte felszámolni a kiterjedt korrupciót a hatalmi elitben.

Az olajban gazdag ország első számú embere létrehozott egy új, korrupcióellenes testületet, amely rögtön magas fordulatszámra kapcsolt.  A Mohamed bin Szalman herceg által vezetett testület az első napján tizenegy herceget, sok régi és négy jelenlegi minisztert is őrizetbe vett. A korrupcióellenes tanács jogköre eléggé erős, elfogatóparancsot és utazási tilalmat is kiadhatnak a nyomozók. A New York Times arról ír, hogy a letartóztatottak között van a nemzetközi üzleti körökben ismert al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is. Al-Valíd világ szépen megszedte magát az utóbbi évtizedekben, meghatározó részesedése van amerikai óriásvállalatokban a  médiaiparban, a pénzügyi szektorban, és az IT világban is, például az Apple-nél és a Twitternél.  

Al-Valídnak 2014 júliusában Orbán Viktor adta át a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Parlamentben. A miniszterelnök akkor elmondta, hogy a kitüntetést azoknak adja a magyar állam,

akikre felnézünk, mert olyasmit tesznek, ami kivívja elismerésünket.

Orbán akkor hozzátette, hogy azok az üzletemberek kapják meg az elismerést

akik úgy forgatják vagyonukat, hogy azzal a szegényeken is segítenek, törődnek a jövővel is, és nem feledkeznek el azokról, akik körülveszik őket.

Sőt külön indokolta azt is, hogy miért a herceg kapja a kitüntetést.

magyar állam nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein.

Úgy tűnik a szaúdiak ezt most kicsit mással jutalmazzák.

Kíváncsi vagyok, hogy Mészáros Lőrinc csak azért nem kapta még meg az érdemkeresztet, mert nem segít a szegényeken, nem törődik a jövővel? A körülötte lévőkről bizton nem feledkezik meg a felcsúti polgármester. Főleg, ha Orbán Viktor van körülötte. 

Az itthon iszlámellenes hangulatot szító magyar kormány az iszlám országok legkorruptabb arcaival üzletel. Az azeri baltás gyilkos elengedése idején kétes számlákra érkező azeri dollármilliók sztorija,  valamint az államilag kitüntett libanoni bankár ügye, aki ellen pénzmosás miatt is folyt nyomozás, és a sötét üzletekben nyomuló kormány-közeli Phareon tevékenysége,  illetve a most lecsukott magyar érdemkeresztes szaúdi herceg szerepe mind azt mutatják, hogy Orbánnak a csak pénz számít a diplomáciában.

Nemzetközi szinten elindult egy megtisztulási folyamat. Az olyan kemény rezsimek, mint Kína és Szaúd-Arábia is belátják, hogy a korrupció hosszútávon aláássa a rendszer biztonságát. Ám ha a hatalom csúcsán lévő személy a legkorruptabb, akkor nincs ki megállítsa felülről, és az egész országát húzza le. Az ilyen figurák titkos luxus-kastélyában szokta a feldühödött tömeg megtalálni az arany WC-kefét.