Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budapestiek 72 százaléka nemet mondott a Fidesz Városliget-koncepciójára!

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Greenpeace megbízásából a Závecz Research közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a budapestiek többsége nem szeretne a Városligetben múzeumnegyedet.

A környezetvédő szervezet úgy véli, hogyha a városligeti parkrehabilitáció céljával megindult Liget Projekt tervei megvalósulnak és felépítik az új épületeket, a Liget valójában elveszíti közpark jellegét. Pedig a most bemutatott Városliget jövőjéről szóló reprezentatív közvélemény-kutatás, amely szerint a budapestiek 72 százaléka inkább a Nyugati mögötti ipari területre helyezné a múzeumnegyed épületeit, nem az első, amelyben a budapestiek kifejezték, hogy kiállnak a Városliget fáiért és nem kérnek a Liget Projektből.

A Greenpeace Magyarország azt kéri a magyar kormányzattól, hogy hagyjon fel a budapestiek egybecsengő véleményének ignorálásával és a Ligetet továbbra is közparkként kezelje és fejlessze tovább. Ehhez az új épültekre nincs szükség. Követelik továbbá, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. hozza nyilvánosságra, hogy konkrétan mely fákat érintik a munkálatokkal járó fakivágások és átültetések.  

A mostani közvélemény-kutatásból azt szerették volna kideríteni, hogy mennyire támogatnának a budapestiek egy olyan kezdeményezést, amelyben a tervezett múzeumnegyedet egy leamortizált és kihasználatlan ipari terület újragondolásával valósítanák meg. Ezzel nemcsak a Liget zöld területeit és fáit óvnák meg, de élhetőbbé tennék a várost és még egy elhanyagolt városrész ingatlanjai is felértékelődnének.

Ezzel nem a Városliget mint park rehabilitációja ellen kampányol a Greenpeace, hiszen abban egyetértés van, hogy az megújulásra szorul: a közvilágítás, az infrastruktúra, a növényzet karbantartása, a kerékpártárolók, az illemhelyek vagy a szelektív hulladékgyűjtés területén. A 72 százalékot azonban nem kell túlragozni, egyértelmű mit szeretnének ez ügyben a budapestiek: a Liget maradjon liget!