Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump a muszlim terroristára halált kér, de a neonácik áldozatait legfeljebb sajnálja

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Egyesült Államok elnöke tegnap a keddi terrormerénylet gyanúsítottjának kivégzéséről ábrándozott a közösségi médiában, és a bevándorlási politika szigorítását követelte. Trump reakciója ezer kérdést felvet, de ami különösen feltűnő, az az, hogy mennyire más mércével méri a világ leghatalmasabb embere az iszlamista szélsőségesek és a fehér neonácik által elkövetett terrorcselekményeket.

A keddi merénylet néhány óra leforgása alatt az iszlamista terror dobozba került: Bill de Blasio, New York liberális polgármestere a civilizációs háborús keretbe helyezte a terrorcselekményt („Ha megváltoztatjuk az életünket miattuk, ők győznek.”), és Trump is a háborús hangot ütött meg Twitterén.

Akasszuk fel

„New York, ez újabb támadásnak tűnik egy nagyon beteg és tébolyult személy részéről. A bűnüldöző szervek közelről követik. AZ USA-BAN NEM!” – mármint az USA-ban ilyet nem csináltok. Ezt már Trump elnök írta tegnapelőtt a Twitterére.

Ma Trump már arról twittelt, hogy Szajpovot, aki állítólag a kórházi szobájába ISIS-zászlót szeretett volna kihelyezni, ki kellene végezni. Emellett több megszólalásában is sürgette a bevándorlási politika reformját, valamint annak a programnak az azonnali leállítását, aminek keretében évente 50.000 bevándorló érkezik az országba (köztük 2010-ben Szajpov), majd folyamodhat állampolgárságért.

Trump nem először nyilvánította ki elvárását az igazságszolgáltatás felé, ami amúgy biztosan nem segíti az ügyészség munkáját, hiszen a védelem egy ilyen megszólalás után könnyen hivatkozhat elnöki megrendelésre, és tisztességtelen eljárásra. De ami igazán érdekes, az az, hogy az Egyesült Államok Elnöke egészen más vérmérsékletet tanúsít az iszlamista támadások és a a szélsőjobboldali terrorcselekmények kapcsán.

Az Al Jazeera a kedd délutáni New York-i terrorcselekmény után össze is szedte az elmúlt időszak iszlamista támadásait, illetve neonáci erőszakot kommentáló elnöki tweeteket. A kirajzolódó mintázat elég világos.

Az elnök a nyári londoni, barcelonai és párizsi merényleteket követően is az elmúlt napokhoz hasonlóan reagált. Például az áprilisi, a Champs-Élysées-n elkövetett merénylet után az elnök azt jósolta, a franciák nem kérnek többet ebből, és ezt ki fogják fejezni a közelgő elnökválasztáson.

Az AJ által összeszedett reakciókban közös, hogy az elnök erősen elítéli a felelősöket és ideológiájukat (halálbüntetés követelése a „beteg”, „tébolyult” ISIS-szimpatizáns elkövetőre), részvétét fejezi ki az érintettek felé, és valamilyen formában cselekvésre hív, következményeket helyez kilátásba (a liberálisok bukása a francia elnökválasztáson, bevándorláspolitikai reform az USA-ban).

Imádkozzunk az áldozatokért

Ha a fenti tweeteket összehasonlítjuk azzal, hogyan reagált Trump az elmúlt időszak szélsőjobbos támadásaira, akkor egész élesen kitűnik a kontraszt.

„Részvétem a meggyilkolt nő családjának, és a legjobbakat kívánom mindenkinek, aki Charlottesville-ben megsérült. Nagyon szomorú!” Trump a fenti szöveget azt követően írta, hogy a virginiai városban antirasszista tüntetők közé hajtott egy neonáci férfi. A politikai válasz követelése és az ideológia elítélése látványosan hiányzik az elnöki reakcióból.

A virginiai eset kapcsán Trump legalább lehangoltságát kifejezte Twitterén, más szélsőjobbos merényletekről, így a januári québec-i, vagy a júniusi londoni merényletekről Trump nem is emlékezett meg. Mindkét esetben szélsőjobboldaliak támadtak meg mecseteket, és mindkét támadás halálos áldozatokat követelt.

Májusban az oregoni Portlandban a fehér felsőbbrendűségi ideológia követője leszúrt két férfit, akik védelmükbe vették az általa bántalmazott lányt. Miután a reakció hiánya miatt az elnököt heves kritika érte, a hivatalos elnöki fiók megszólalt, és „elfogadhatatlannak” nevezte a gyilkosságokat, de ebben az esetben sem nevezte meg a támadás ideológiai hátterét, és csak „imára”, nem pedig politikai válaszra szólította fel az amerikaiakat.

Trump személyes Twittere azonban ekkor is néma maradt. (Trump két fiókja mintha két egészen különböző elnököt képviselne, a hivatalosat nem is az elnök kezeli, az ott megjelenő bejegyzések kevésbé Trump személyes gondolatait és érzelmeit közlik, sokkal inkább a hivatalos elnöki közlendőket.)

Az elnöki megnyilvánulások után az elmúlt két napban többen is felhívták rá a figyelmet, hogy Trump feltűnően erősebben ítéli el a muszlimok által elkövetett terrorakciókat mint a fehér felsőbbrendűség nevében elkövetett gyilkosságokat. Holott a neonáci erőszak éppúgy az amerikai politikai közösség által lefektetett alapértékeket támadja, és áldozatai éppen úgy ártatlan állampolgárok, mint az iszlamista szélsőség áldozatai.