Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A strasbourgi bíróság szerint a magyar államot nem érdekelte, hogy rendőrök cigányozva kényszervallattak egy roma férfit

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elítélte a magyar államot egy roma származású magyar állampolgár brutális kényszervallatása miatt. A sértettet 2010-ben állították elő egy városi rendőrkapitányságon, ahol kínozták és embertelenül bántak vele. A Bíróság szerint az állam a hátrányos megkülönböztetés tilalmát is megszegte.

A tasz.hu szerint a 12 órás fogva tartása és kihallgatása alatt a rendőrök és biztonsági őrök azért bántalmazták a férfit, hogy beismerő vallomásra bírják. Ennek során koponyáján, orrán, lapockáján, csípőjén, karján, kezén és combján is sérüléseket szenvedett. Azt is közölték vele, hogy „nem érdekli őket az sem, ha megdöglik, legalább egy cigánnyal kevesebb lesz”.

A sértett az után fordult a TASZ segítségével az európai bírósághoz, hogy a magyar ügyészség megszüntette az ügyben az eljárást. Az EJEB szerint a kormánynak nem sikerült cáfolnia, hogy a sértett sérülései – amelyet az események után orvos által kiállított leletek is igazolnak – nem a rendőrségi fogva tartás során keletkeztek. Ez pedig azt jelenti, hogy megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményében szereplő kínzás tilalmát, így a magyar államnak kártérítést kell fizetnie.

Az ügyben a bíróság azt is kimondta, hogy az állam nem járt el kellő körültekintéssel, mivel nem próbálta meg kideríteni, hogy a bántalmazott elleni cselekményeknek volt-e rasszista indítéka. Ami a fentebb idézet mondat alapján pedig feltételezhető lett volna.

Hazánkban a kisebbségek elleni gyűlölet-bűncselekmények elkövetőit gyakran egyáltalán nem, vagy nem gyűlölet-bűncselekmény miatt vonják felelősségre. Az államnak pedig alapvető feladata lenne fellépni a társadalomra kártékony és veszélyes eszmék ellen, mint amilyen a rasszizmus és az idegengyűlölet.

(TASZ)