Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország miniszterelnökét nem Isten kegyelme, hanem a választók jelölik ki

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Az isteni ige arra tanít minket, hogy ne a véletlent, hogy ne a sors szeszélyét lássuk abban, hogy itt és most Magyarország élén keresztény, hitvalló kormány áll, hanem érezzük benne Isten kegyelmének megnyilvánulását”

Ezeket a mondatokat Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor mondta el ma a reformáció kezdetének 500. évfordulóján.

Tisztázzunk pár dolgot.

Arra mindenki emlékszik középiskolai tanulmányából, kik és mikor hivatkoztak isteni elrendelésre, felkenésre, támogatásra, kiválasztásra.

Igen, a királyok, többnyire feudális uralkodók, akik legitimációjukat az isteni támogatással akarták megerősíteni. Magyarországon utoljára ilyesmiről az őrült Apostoli Magyar Királyság nevű szervezet vezetője beszélt még pár éve. De ő egy kicsit bolond.

Orbán Viktor ezzel szemben nem bolond. És nem is isteni elrendelés ültette a székébe, nem Isten kegyelme rakta oda.

Hanem a választók. És arra kapott felhatalmazást, hogy szolgálja őket. Nem Istent, nem az egyházat, hanem a választókat. És nem csupán azokat, akik rá szavaztak, hanem minden egyes magyar polgárnak próbáljon életet szervezni. Ez a feladata.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Az elmúlt hónapokban a kereszténységre, istenre való hivatkozás egyre többször kerül elő a kormány propagandájában. Gondoljunk csak például a Soros György elleni rózsafüzérrel megvívott harcra. Ez egy propagandatermék. A katolikus vallás kihasználása a kormány hatalmának megtartása érdekében.

Itt ér össze a dolog a királyok Istentől kapott hatalomra való hivatkozásával. Ez egy ugyanilyen hamis legitimáció. Nem, a magyar kormány nem védi a keresztény Európát, és nem védi a keresztény Magyarországot. Ugyanis nem erre kapott felhatalmazást, és nem is tudja ezt megtenni, mert politikai ellenfelei nem törtnek a keresztény Európára és a keresztény Magyarországra. Két okból sem.

Egyrészt Magyarország nem keresztény ország. Nincs államvallásunk. Magyarországon vallásszabadság van, és egyetlen vallás sem feljebbvaló egy másiknál. Ez pedig jó lenne, ha így is maradna. Ahogy tiszteli a magyar állam az ateizmust, és vallástalan polgárait is. Ez is jó lenne, ha így maradna. És az is jó lenne, ha a vallásos polgárok és vallási intézmények nem kapnának nagyobb támogatást. Ez sajnos nincs így. Egy egyházi iskolában például ma több fejpénz jut egy tanulóra, mint egy államiban.

Másrészt a Fidesznek mint kormánypártnak a politikai ellenfelei az ellenzéki pártok. Minden más kreálmány. Nincs titkos összesküvés, Soros-terv, külső támadás, amit a belső politikai ellenfelek erősítenek. A Fidesz pedig nem egyenlő a magyar állammal, így a Fidesz hatalmát fenyegető veszélyek a Fideszt fenyegetik, nem a magyar államot.

Tehát hamis legitimáció, hogy a Fidesz hatalma istentől eredne, hamis legitimáció, hogy az állam keresztény lenne, hamis legitimáció az is, hogy a Fidesz egyenlő lenne a magyar állammal.

Ezek mind propaganda termékekei, amik nem az ország boldogulását, hanem a Fidesz hatalmon maradását szolgálják. Márpedig ez a kettő sem egyenértékű dolog.

Tehát amikor Orbán Viktor Isten kegyelmének megnyilvánulására hivatkozik saját kormányzásában, csak tetőzi azt a hazugságot, hamis legitimációval erősíti meg hatalmát.

Mert a demokratikus legitimáció az a nép által 4 évre, a következő választásig adott felhatalmazás, ami egyszerűen nem férhet össze más legitimációval. Minden más legitimáció hazugság, méghozzá olyan hazugság, amiben a demokratikus választás helyére új legitimációk kerülnek, és ezekkel csökkentik a demokrácia terét, a nép mindannyiunk beleszólási jogát a demokratikus folyamatokba.