Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szájer József feltette az i-re a pontot: a menekültek már nemcsak idegen kultúrájúak, de egyenesen zombik

Ez a cikk több mint 6 éves.

Újabb szintet lépett a Fidesz a menekültekkel kapcsolatos riogatásban – olyan szintet, ami egyszerre ijesztő és komikus is. Egy szombati nemzeti konzultációs fórumon Szájer József EP-képviselő a Trónok harcában szereplő holtak seregéhez hasonlította az Európa felé érkező menekülteket.

„Jön a Holtak serege és el fog sodorni minden élőt. A kérdés az, hogy össze tudunk-e fogni ellenük.”

A dolog komikus része abban ki ismerül, hogy a Fidesz már annyira görcsösen próbálja agyonrémiszteni a magyar polgárokat, hogy filmes fantáziavilágokból próbál mumust importálni.

Szájer József Egerben fórumozik (MTI Fotó: Komka Péter)

Az ijesztő rész azonban nem áll itt meg. A szájeri költői kép ugyanis egy az egyben elvitatja emberi mivoltukat a menekültektől. Azoktól az emberektől, akik épp saját biztonságuk és életük védelmében indulnak el a sokszor halálos akadálypályává változtatott úton, hogy ha maguknak nem is, de legalább gyerekeiknek normális életet biztosítsanak.

Ezzel párhuzamosan az EP-képviselő újabb szintre emeli az idegenség érzetének sulykolását is. A kormánypropaganda eleddig csak idegen, fenyegető kultúráról beszélt, emberekről, akik képtelenek magukévá tenni az „európai kultúrát”, képtelenek beilleszkedni közénk.

De úgy látszik ez sem elegendő, hiszen felmerülhet a kérdés, ha mindannyian emberek vagyunk, miért is ne tudnánk békésen egymás mellett élni. Sőt, keresztényi érzelmű vagy épp a szolidaritásban hívő emberek még azt a kérdést is feltehethetnék, nem lenne-e morális kötelességünk segíteni ezeken az elesetteken. De sem a legalapvetőbb emberi szolidaritás, sem a Biblia nem mond dolgokat a zombikról, a holtak seregéről, szóval ha ilyen nagyra tágítjuk a „mi” és az „ők” közötti távolságot, akkor már ezekkel a kényelmetlen kérdésekkel sem kell bíbelődni.

És akkor mi van, kérdezhetnénk? Nincs itt semmi látnivaló, természetes folytatása mindennek, amit eddig a Fidesztől láthattunk.

Így van. Azt azonban érdemes az eszünkbe vésni, hogy ez a fajta dehumanizálás komoly következményekkel jár.

Ezzel érhető el, hogy senki egy szót se emeljen az ellen, ahogy a déli határnál a kormány a menekültekkel bánik. Ezzel érhető el, hogy Őcsényben vagy bárhol máshol az országban szomszédok, falubeliek forduljanak egymás ellen, és ha kell erőszakkal lehetetlenítsék el azt, akiben az emberség szava hangosabb a propagandáénál.

És végső soron, zombi lehet bárki. Zombi lehet a roma, akiről már Balog Zoltánnak hála tudjuk, hogy amúgy is „más”, más kulturális szokásokkal rendelkezik, és ezáltal rontja a szuper egészségügyi rendszerünk statisztikáit. Propagandával szimbolikusan ki lehet tagadni az emberi fajból bárkit: tisztességes bérért sztrájkoló munkást, megélhetést akaró közfoglalkoztatottat, vagy bárkit, aki rámutat a Fidesz igazságtalanságaira. Csakhogy a szimbolikus kitagadásnak előbb-utóbb nagyon is valós, bőrünkön érezhető következményei lesznek.